Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Američan z Norska, Argentinec ze Švýcarska a Čech. Vystoupí v Centru Walzel!
banner

Američan z Norska, Argentinec ze Švýcarska a Čech. Vystoupí v Centru Walzel!

René Herzán

Sobota, 30. ledna 2016

Američan z Norska, Argentinec ze Švýcarska a Čech. Vystoupí v Centru Walzel!

Mark Steiner & His Problems je proměnlivý hudební projekt frontmana Marka Steinera, Američana žijícího v Norsku. Na turné, které se zastaví i v Centru Walzel v Meziměstí, ho doprovodí argentinský kytarista žijící ve Švýcarsku Henry Hugo a český houslista Pavel Cingl. Koncert se koná 19. února od 19 hodin.

Mark Steiner je nepřehlédnutelnou postavou nezávislé hudební scény. Žije v Norsku a to už tak dlouho, že se mnozí Norové domnívají že i on je Nor. Ale není tomu tak. Tenhle původně newyorčan je světoběžník, kterého můžete spatřit v zapadlém koutě hospody (dávno po zavíračce) ať už v New Yorku, v Oslu, Paříži, Berlíně, Lisabonu nebo v Melbourne. Je to hudební tulák, který čerpá inspiraci ze stejných zdrojů jako Stuart Staples, Nick Cave, Leonard Cohen nebo Rowland S. Howard.

Jeho debutové sólo album Fallen Birds bylo velmi kladně přijato hudebními kritiky po celém světě. Následovlo turné po Austrálii, Evropě a USA. Další album s názvem Broken je temná dekadentní odysea. Na tomto albu se podílejí "lounge-noir" hudebníci z celého světa. Nahrávání probíhalo v Melbourne, New Yorku, Dortmundu a v Oslu a album je k dispozici také na 12" vinylu. Zatím poslední albový počin s názvem Saudade vznikl podobně kosmopolitním způsobem jako Broken. Na masteringu se podílel legendární newyorský producent Martin Bisi.

Henry Hugo je kytarista, zpěvák, producent a autor, původem z Argentiny. Pravidelně cestuje a vystupuje po celém světě, až ho osud v roce 2005 zavál do Švýcarska, kde se oženil a usadil. Má na kontě šest sólových alb, na kterých spolupracoval se spřízněnými hudebníky napříč žánry i geografickými hranicemi a mnoho studiových projektů. Píše také filmovou a divadelní hudbu. Jednou z nejvýraznějších spoluprací je duet s italskou písničkářkou Eco Nuel. Jeho inspirací je australsko-berlínská scéna a umělci řadící se k tzv. "lounge noire".

Pavel Cingl je český houslista. Jako teenager založil punkovou kapelu Ineptus, kde hrál na kytaru a zpíval. Poté, co komunistická administrativa tuto kapelu zakázala, založil s Ivanem Hlasem skupinu Nahlas. Kromě účinkování v několika dalších českých kapelách začátkem devadesátých let založil s američanem Bradleym Strattonem kapelu Snake Eaters. Po Strattonově odchodu do New Yorku se přidal k nově zformované kapele Angličana Phila Shoenfelta s názvem Southern Cross. V současnosti je k vidění nejčastěji s Markem Steinerem a nebo s newyorčankou Lorraine Leckie, které produkoval její poslední, kritikou velmi dobře hodnocené album The Raven Smiled. Působí také v pražských kapelách Sladý konec a Jull Dajen. Vystupoval živě po celé Evropě, v Kanadě, v USA a doposud se podílel na natáčení více než třiceti alb v Čechách i v zahraničí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)