Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Aplaus vestoje pro Police Symphony Orchestra
banner

Aplaus vestoje pro Police Symphony Orchestra

Jindřich Horkel

Neděle, 14. ledna 2018

Aplaus vestoje pro Police Symphony Orchestra

Novoročním koncertem Police Symphony Orchestra (PSO) zahájilo toto 65členné hudební těleso svoji osmou koncertní sezónu. Již osm Novoročních koncertů a desítky dalších u nás i v zahraničí. Uskutečněný sen 15leté studentky gymnázia se svým tenkrát o dva roky starším bratrem.

K nejvýznamnějším loňským úspěchům patřil benefiční koncert v Adršpašsko - teplických skalách, na který přišlo víc než tři tisíce posluchačů, už třetí zájezd do Dánska, další se neodvažuji seřadit. Stejně jako množství hudebních aranžérů, zpěváků, dirigentů, kteří za jeho éru již s tímto souborem vystupovali.

Není divu, že avizovaný 8. Novoroční koncert v Jiráskově divadle na sobotu 13. ledna, protože pódium v "mateřském" Kolárově divadle už je pro orchestr malé, byl na internetu vyprodaný za 13 minut. Přidali druhý a ten skoupili zájemci za půl hodiny. Oba koncerty zvládli mladí muzikanti jen s necelou dvouhodinovou pauzou bravurně. Stejně jako moderátorka Lucie Peterková svým šarmem, pohotovostí a virtuozitou slova diváky nadchla tak, že ji odměňovali potleskem jako muzikanty. Umí se přizpůsobit mládí souboru i vtipně glosovala průběh sčítání hlasů právě skončených voleb. Obdivuhodné.

Byli jsme s Lidunkou na všech osmi Novoročních koncertech a na řadě dalších. Snad si mohu dovolit prohlásit, že pokud se orchestr rozrostl o 10 členů co do počtu (a jak uvádí PSO ve svých materiálech, nabyl na váze) neměřitelně se rozvinul co do hudebního projevu, interpretačních dovedností a vyzrál umělecky. Lze to doložit porovnáním repertoáru prvního a letošního koncertu, hlavně však hudebním projevem, bezchybným zvládáním náročných a neotřelých, originálních aranžmá, na jejichž původnosti si orchestr zakládá. A hlavně výkony všech zúčastněných.

Jeden příklad ze skladby Who Wants to Live Forever, při které bylo souznění zpěváka Jana Sklenáře, dirigentky Věry Vlčkové a celého orchestru přímo famózní. Posluchači byli uneseni hudbou i vizuálním dojmem nejen z této obdivuhodné souhry, podobně tomu bylo po celý koncert.

Police Symphony Orchestra má našlápnuto k dalším úspěchům a my se můžeme opět těšit na jejich vystoupení. O návštěvníky nebudou mít nouzi. Když si je budete chtít poslechnout, nezaváhejte. Loni už nestačily ani schody před Vambeřickou katedrálou.

Foto Martin Kábrt

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)