Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Běsi vydává skladbu Šest stupňů odloučení. Je o klucích, kteří si hrají, než shoří

Běsi vydává skladbu Šest stupňů odloučení. Je o klucích, kteří si hrají, než shoří

Jan Hamerský

Úterý, 15. září 2020

Běsi vydává skladbu Šest stupňů odloučení. Je o klucích, kteří si hrají, než shoří

Singl představuje projekt Jana Hamerského (Anthropoid) a EP Hraj si a shoř. První z celkem pěti skladeb se jmenuje Šest stupňů odloučení. Nahrál ji Antonín "Seabeast" Smrčka ml. (Rise of Surya, The Corona Lantern), seskládal ji a zmástroval Honza Sládek (Lady Praga). Deska se zabývá militarismem a tím, jak souvisí s pochybným ideálem mužnosti.

EP Hraj si a shoř Běsi vyjde po jednotlivých skladbách v nejbližších měsících. Surový materiál pro pilotní singl Šest stupňů odloučení nabral a naprogramoval Antonín "Seabeast" Smrčka jr. na konci června 2020 ve svém studiu v Praze-Petrovicích. Honza Sládek z něj v září vykřesal skladbu, přidal baskytaru, a to celé zmástroval. Celé EP Hraj si a shoř! Běsi předvede živě 19. září 2020 v 18:40 na festivalu Riot Over The River. Sledujte blok Poezie, slam poetry, folk a performance.

de lude et ure! / o hraj si a shoř!
"A co takový nedobrý, z kořenů vyvrácený, prašivinou okydnutý? Domov nemá, milou nemá ani krosnu kramářskou na hřbet nemá. Kde pro takového člověka naděje? Pistol! Šavle! Vojna! A rubá jiné také prašivce, chasníky zverbované. A ženy morduje, i děti rubá. Krev! Krev! Krev! Krev!"
(z filmu Ztracenci, 1957)

Dva roky jsem provázel Josefovem. Pevnostní město a vše, co souvisí s 18. stoletím, mi učarovalo – než jsem se přepracoval a vyhořel. Pořád mi ale nedalo spát, že osvícenci nejdřív zlepšili postavení poddaných, aby pak víc vybrali na daních, verbovali a válčili.

Představoval jsem vojensko - manufakturní komplex Marie Terezie asi jako Jiří Brdečka, když psal scénář na motivy Jiráskových Ztracenců. Četl jsem, jak se dnes podle antropologa Petra Wohlmutha vyvíjí Sedmiletá válka (1756-1762) mezi kluby vojenské historie. Znám dost zúčastněných ze zcela nebojových situací. A pak jsem se přistihl při myšlence, že bych tohle všechno propojil. Jednou jsem se přeřekl a měl jsem název.

"Hraj si a tvoř" je sada výtvarných potřeb. Viděl jsem si s ní hrát kluka, pro něhož je největší hrdina Lego Batman, který raději mlátí zločince než by si promluvil o svých pocitech. Zkrátka jsem dal za pravdu Robertu Fulghumovi. Všechno, co chlapi potřebuje ke své záhubě, se naučí už ve školce. Pak jen stačí být třetím cípem milostného trojúhelníku, ve kterém holka miluje ignoranta a usiluje o ní magor, který nezná žádný city vyjma vzteku. Přesně takový ne-vztah a takové stavy popisuje singl Šest stupňů odloučení.

daemones curriculum vitae brevis / běh krátkého života běsů
"Nemrtvá nekapela" Anthropoid hrála tak zle, jak to jen šlo. Každá štace byla sebevražedná mise, i když jsem se od sociologických pokusů na publiku propracoval k postmetalu. Projekt jsem nicméně ukončil, až když jsem po třech letech škudlení s podporou Našich desek vydal třetí EP Sběrné surovosti. Do Běsů jsem se převtělil roku 2017. Řežu do kytary, řvu, pokouším se o zpěv, a když mi spadne komp, taky něco přečtu.

de defectores / o ztracencích
Snímek podle scénáře Jiřího Brdečky natočil režisér Miloš Makovec v roce 1957 na motivy črty Aloise Jiráska. Odehrává za Sedmileté války (1756-1763) v okolí Hronova. Původní zápletka je prostá. Tři vojáci-dezertéři se ukryjí v chalupě. Tam žije s rodinou Baruška, kterou si před válkou namluvil Václav, jeden z dezertérů. Dům přepadnou Prusové. Dezertéři ho ubrání a zahynou.

Brdečka vojákům přisoudil hlubší motivace. Husar v opilosti zabil dítě a trpí posttraumatickým stresem. Naivním pěšákem Václavem otřese, že zatímco bojoval, rodina jeho milou provdala za tajného evangelíka Jíru, s nímž má syna. Sobecký kyrysník, nedostudovaný bohoslovec, koriguje jeho rozhořčení na systém, ale jinak se stará jen o své přežití. Jírova zbožnost i zásadový pacifismus ale muže přesvědčí, aby rodině pomohli utéct do lesa před Prusy a obětovali se pro její přežití.

Foto Tomáš Šreiber

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)