Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Božanovský kostel se rozezněl zahajovacím koncertem festivalu Za poklady Broumovska
banner

Božanovský kostel se rozezněl zahajovacím koncertem festivalu Za poklady Broumovska

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 3. července 2017

Božanovský kostel se rozezněl zahajovacím koncertem festivalu Za poklady Broumovska

V sobotu 1. července se v božanovském kostele sv. Máří Magdalény letos poprvé ozvala znělka festivalu Za poklady Broumovska. 12. ročník tohoto letního hudebního cyklu zahájil hobojista Vilém Veverka a Ensemble 18+.

Respektovaný český interpret, který na festivalu nevystupoval poprvé, představil v doprovodu komorního klasicistního orchestru Ensemble 18+ díla Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha či Georga Phillipa Telemanna. Více než 360 návštěvníků, kteří si zahajovací koncert nenechali ujít, odměnilo výkony účinkujících umělců dlouhotrvajícím závěrečným potleskem ve stoje, díky němuž došlo i na přídavek: skladbu Gabriel´s Oboe od Ennia Morricone, ústřední téma z filmu Mise.

"Atmosféra koncertu byla úžasná, ačkoliv je velmi těžké popisovat to někomu, kdo tu dnes nebyl. Rozhodně vnímám, a určitě nejen já, ale i mí kolegové a věřím, že i publikum, velkou sepjatost s hudbou jako takovou a jak to publikum prožívalo... Závěrečné ovace ve stoje o tom vypovídají asi nejlépe, a to je pro nás obrovská odměna. Já se na Broumovsko velmi rád vracím – festival Za poklady Broumovska patří dnes opravdu k těm dobrým festivalům a má vynikající kredit. Myslím, že má i zdravou ambici být nadále lepším a rozvíjet se... A navíc pro mě jako pro fotografa má broumovský kraj a jeho krajina velký půvab. A smět zahájit takový festival je pro nás prestižní záležitostí a velkou poctou," uvedl po koncertě Vilém Veverka.

Ve festivalových kasičkách, do nichž mohou návštěvníci koncertu při příchodu vhodit dobrovolné vstupné, se při zahajovacím koncertu sešlo více než 21 tisíc korun.

Druhé festivalové zastavení se uskuteční v sobotu 8. července od 18 hodin v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích, kde vystoupí komorní soubor Musica Braunensis založený roku 2007 zpěvákem, broumovským rodákem Jakubem Hrubým, za účelem realizace neznámých a zapomenutých skladeb autorů Břevnovsko-broumovského kláštera.

Foto Jaroslav Winter

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)