Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovská klávesa je zpět
banner

Broumovská klávesa je zpět

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 9. dubna 2015

Broumovská klávesa je zpět

Broumovská klávesa je zpět. Mezinárodní klavírní soutěž pro mladé klavíristy do 18 let se vrátila do Broumova. Po dvou letech fungování na zámku v Mikulově, kam se soutěž dočasně přesunula kvůli revitalizaci broumovského kláštera, si budou moci mladí umělci opět zasoutěžit na domácí půdě. Uzávěrka přihlášek je ve čtvrtek 30. dubna.

Pátý ročník hudebního klání se uskuteční 8. – 10. května 2015 v novém koncertním sálu Dřevník v zahradě broumovského kláštera. Soutěžit se bude stejně jako v předchozím ročníku ve čtyřech kategoriích podle věku. Účastníci budou muset zahrát alespoň jednu skladbu z období baroka nebo klasicismu a jednu skladbu z období romantismu nebo skladbu komponovanou po roce 1900. Zájemci o soutěž se mohou hlásit až do konce dubna. Přihlášeno je už kolem čtyřiceti účastníků, z Čech, Polska, Rumunska i Maďarska.

"Soutěž byla založena v roce 2011 jako projekt, který měl napomoci kulturně oživovacím aktivitám na Broumovsku, zaštítěným Agenturou pro rozvoj Broumovska. Má osobní ambice byla kromě toho vytvořit platformu pro malé pianisty, na níž se mohou nejen konfrontovat se svými vrstevníky od nás i z ciziny, ale také se seznámit s význačnými umělci a manažery předních českých i zahraničních hudebních institucí a poznat jejich názory na hudbu i na konkrétní interpretaci - v případě pianistů a pedagogů také absorbovat konkrétní rady k další práci," vysvětluje zakladatel soutěže Ivo Kahánek, koncertní pianista a pedagog HAMU v Praze, a dodává: "Letos se soutěž vrací domů a my jsme se rozhodli využít krásně zrekonstruovaných prostor a zejména nového koncertního sálu k určité změně nasměrování: věkové kategorie soutěže jsme posunuli poněkud výš, takže dnes bude akce cílit především na mladé pianisty mezi 10 a 18 lety, což je jednak v životě umělce zásadní etapa, a kromě toho srovnatelných příležitostí pro takto specifikovanou věkovou skupinu není u nás zase tak mnoho - zejména pro ty starší z uvedené skupiny."

V porotě vedle Ivo Kahánka zasednou také pianista a intendant Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Simon, generální ředitel České filharmonie a pedagog Konzervatoře Brno David Mareček a Milan Langer, koncertní pianista a vedoucí oddělení klávesových nástrojů Pražské konzervatoře. Soutěž organizuje spolek Broumovská klávesa ve spolupráci s Agenturou pro rozvoj Broumovska. Přihláška ke stažení a veškeré další potřebné informace jsou na webu www.broumovskaklavesa.cz .

Články k tématu: Koncert laureátů uzavřel 1. ročník Broumovské klávesy

Skončil 2. ročník klavírní soutěže Broumovská klávesa

Klavírní soutěž Broumovská klávesa se na dva roky stěhuje do Mikulova

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)