Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovská klávesa přivítá mladé nadějné klavíristy
banner

Broumovská klávesa přivítá mladé nadějné klavíristy

Michaela Mašková, foto Michal Sedláček

Čtvrtek, 2. května 2024

Broumovská klávesa přivítá mladé nadějné klavíristy

V broumovském klášteře proběhne ve dnech 3. až 5. května 14. ročník mezinárodní klavírní soutěže Broumovská klávesa. Do soutěže se registrovalo více než čtyřicet soutěžících z České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Maďarska a Ukrajiny. Soutěžní vystoupení všech kategorií jsou otevřena veřejnosti. 

Soutěžící jsou rozděleni do čtyř kategorií podle věku, a to od nejmenších do 17 let včetně. Jejich výkony hodnotí odborná porota, jejíž složení se každoročně lehce obměňuje. Letošní výkony soutěžících budou posuzovat koncertní pianista, profesor HAMU v Praze a Pražské konzervatoře a umělecký ředitel soutěže Broumovská klávesa Doc. Mg.A Ivo Kahánek Ph.D. a další klavíristé a představitelé předních kulturních institucí: Mgr. Jan Simon (předseda poroty), MgA. David Mareček, MgA. Milan Langer, Ph.D. a Doc. MgA. Eliška Novotná. Zahraniční porotce letos reprezentují polský koncertní pianista a pedagog Marian Sobula a německý koncertní pianista, pedagog a umělecký ředitel festivalu Geizetenkonzerte Matthias Kirschnereit. „Je to pro mě velká čest být součástí poroty na mezinárodní soutěži pro mladé klavíristy v Broumově. Moc se těším, až uslyším všechna soutěžní vystoupení. Vedle profesionality a techniky provedení je pro mě nejdůležitějším aspektem hudby objevování jejího ducha,“ uvedl Matthias Kirschnereit, který je zároveň letošním rezidenčním umělcem festivalu Za poklady Broumovska.

Broumovská klávesa zahajuje oficiálně v pátek 3. května v 9 hodin nejstarší 4. kategorií v multifunkčním sále Dřevník na koncertní klavír Petrof. Dvě mladší kategorie pak soutěží celou sobotu a klavírní „maraton“ uzavírá nedělní soutěžní klání 3. kategorie. O vysoké úrovni soutěže svědčí jak mezinárodní účast, tak podpora stálých partnerů. „Broumovská klávesa si za dobu svého konání vysloužila renomé špičkové mezinárodní soutěže s vysokou úrovní soutěžících. Jsme rádi za dlouhodobou podporu Královéhradeckého kraje i dalších partnerů, kteří soutěž podporují od jejího počátku a zajišťují tak i vysokou kvalitu organizace a přesah za hranice regionu,“ říká za organizátory soutěže Tereza Kramplová.

Na vítěze všech kategorií čekají nejen finanční odměny, ale především živá vystoupení. Broumovská klávesa pokračuje v loni navázané spolupráci s festivalem Dvořákova Praha, který má pro vybrané laureáty možnost zúčastnit se vystoupení na Bořislavce. Mezi další tradiční koncertní příležitosti patří vystoupení na Slavnostním koncertu laureátů v Praze – letos na Polské ambasádě v říjnu 2024, na letním hudebním festivalu Za poklady Broumovska nebo v rámci sezony Karlovarského symfonického orchestru.

Partnery soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov, společnost Hobra-Školník, Z-TRADE, Svíčky.cz, velvyslanectví Polska, Petrof, Agentura pro rozvoj Broumovska, Nadační fond Milénium, Festival Za poklady Broumovska, Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha, Karlovarský symfonický orchestr. Mediálním partnerem je Naše Broumovsko.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)