Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovská klávesa přivítá na čtyřicet soutěžících ze čtyř zemí Evropy

Broumovská klávesa přivítá na čtyřicet soutěžících ze čtyř zemí Evropy

Kateřina Ostradecká

Úterý, 11. května 2021

Broumovská klávesa přivítá na čtyřicet soutěžících ze čtyř zemí Evropy

V broumovském klášteře proběhne ve dnech 14. - 16. května 11. ročník mezinárodní soutěže Broumovská klávesa. Do soutěže se registrovalo téměř čtyřicet soutěžících z České republiky, Slovenska, Polska a Rakouska. Soutěž se uskuteční prezenční formou bez přítomnosti publika.

Výkony soutěžících, kteří budou rozděleni do čtyř kategorií podle věku, a to od nejmenších do 17 let včetně, bude hodnotit odborná porota, v níž zasednou umělecký ředitel soutěže Ivo Kahánek, předseda poroty Jan Simon, pianisté Milan Langer a Eliška Novotná a generální ředitel České filharmonie David Mareček. Soutěžit se bude v areálu národní památky broumovského kláštera v multifunkčním sále Dřevník na koncertní klavír Steinway & Sons.

„Rozhodnutí risknout přípravy prezenční formy soutěže se ukázaly jako nadmíru šťastné. Doufáme, že letos bude Broumovská klávesa mimořádnou inspirací pro všechny děti, které se v době pandemie poctivě připravovaly v nestandardních podmínkách, bez přehrávek, koncertů a dalších živých vystoupení. Bude i oceněním práce jejich učitelů a rodičů, kteří to také neměli jednoduché,“ říká organizátorka soutěže Tereza Kramplová.

„Krásné prostředí broumovského kláštera a skvělý pořadatelský tým nám naštěstí dovolují dodržet ta nejpřísnější hygienická opatření a díky tomu jsme se rozhodli uspořádat soutěž prezenčně v jejím tradičním termínu. Děkujeme soutěžícím, jejich doprovodům i publiku za pochopení a doufáme, že v příštím roce se už setkáme v sále všichni společně," podotýká umělecký ředitel soutěže, klavírista Ivo Kahánek.

Na vítěze všech kategorií čekají jak finanční odměny, tak především živá vystoupení na Slavnostním koncertu laureátů v pražském Rudolfinu na podzim 2021, na letním hudebním festivalu Za poklady Broumovska a za doprovodu Západočeského symfonického orchestru Mariánské lázně v rámci jeho sezóny.

I přes postupné rozvolňování pandemických opatření bude v průběhu celé soutěže dbáno o maximální dodržení hygienických opatření – ve všech prostorách budou vyžadovány respirátory (kromě samotného účinkování), nástroje i místnosti budou pravidelně dezinfikovány, všude ve společných prostorách bude k dispozici dezinfekce. Vystoupení účinkujícím bude umožněno prezenčně, bez publika, pouze za doprovodu rodičů a pedagogů. Všichni účinkující i jejich doprovod musí doložit negativní antigenní test v písemné formě ne starším než 3 dny, nebo dokladem o očkování (kompletní očkování), nebo potvrzením od lékaře o prodělaném onemocnění Covid-19.

Partnery soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, město Broumov, společnost Hobra-Školník, velvyslanectví Polska, Stadler-Trier Music Foundation, Drnek Piana, Agentura pro rozvoj Broumovska, Festival Za poklady Broumovska a Západočeský SO Mariánské Lázně.

Mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa vznikla v roce 2011. Jejím cílem je pořádání soutěže pro děti a mládež s patřičnou odbornou platformou v široké mezinárodní působnosti. Celá idea se opírá o osvědčený systém dětského hudebního vzdělávání a dlouholetou tradici dětských soutěží v ČR. Mladí hudebníci mají nejen možnost vzájemné konfrontace na mezinárodní úrovni, ale také kontaktu se špičkovými osobnostmi českého i zahraničního klavírního umění a představiteli stěžejních hudebních institucí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)