Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovské neviňátko Stinka stále hledá něco nového
banner

Broumovské neviňátko Stinka stále hledá něco nového

René Herzán

Úterý, 20. listopadu 2018

Broumovské neviňátko Stinka stále hledá něco nového

Zpěvačka, multiinstrumentalistka a spisovatelka Hana Lundiaková, řečená Stinka, nastupuje spolu s dalšími dvěma broumovskými rodáky kytaristou Martinem Doležalem a basákem Ondrou Červeným na konci listopadu do studia Jámor.

Renomovaný producent Ondřej Ježek už se Stinkou natočil dvě alba Krrrva! A Bído, čau... V novém složení bude kapela točit prvně a nemůže se dočkat. Kolekce deseti písní na nové desce nese silný víceznačný titul Neviňátko. Hudebně a textově můžeme, podle slov muzikantů i zpěvačky, očekávat "přímočarou esenci současnosti, folk to nebude... spíš dost nářez".

Velká část chystaného alba vznikala v Broumově, kde také všichni tři muzikanti vystudovali vyhlášené gymnázium, nahrávat se bude v Praze na Ořechovce. Jednu z písní už ale Hana nahrála v Chicagu u Stevea Albiniho. "Bylo to něco jako sen," říká Hana k natáčení s analogovým mágem, u kterého točila Nirvana, Pixies, PJ Harvey, Neurosis, a dodává: "Byl to nečekaný dárek od kamarádů z kapely Alpha Strategy, ale pevně věřím, že se tam jednou vrátím, i s klukama, bylo to kouzelný."

V těchto dnech se Martin, Ondřej a Hana plně soustředí na přípravy do studia. "Není to sranda, jak si lidi myslí, je za tím spousta dřiny, probděných nocí, nervů a energie. Dělat nezávislou muziku bez domácího studia stojí dost krve, neumím to jen tak lechtat a taky pořád hledám něco nového, nové zvuky, přístupy, je to vzrušující, nestát pořád na vyhřátém místě a jít cestou změn," upřesňuje frontmanka. "A je potom úžasný, když se nám ozvou třeba z Německa, že chtějí, abysme přijeli zahrát, že se jim moc líbí naše hudba."

Před 14 dny Stinka spustila crowdfoundingový projekt, kde skupina shání prostředky na financování nahrávacího studia a výrobu CD a LP. Fanoušci si na serveru Hithit můžou koupit Neviňátko v předstihu, a pomoci tak s klasickým problémem, který řeší většina nezávislých alternativních umělců. Stinka věří, že se jí podaří sehnat pro Neviňátko i patrony či sponzory. Jak říká Hana: "Filmaři, divadelníci i spisovatelé mají granty, ale muzikanti našeho ražení si o žádnou grantovou podporu zažádat nemůžou, není kde. Naštěstí máme fanoušky, kteří s námi do toho jdou vždycky po hlavě, a těšíme se jejich důvěře."

Letošek byl pro frontmanku velmi inspirativní a bohatý, několikrát byla v Německu, v Polsku, točila v Chicagu. Poznala několik geniálních muzikantů. Mezi jinými fenomenálního bubeníka Miloše Dvořáčka, který doprovodí Stinku na celém albu Neviňátko.

Rok 2019 tak bude pro kapelu rokem velké sklizně. V únoru vyjde Neviňátko a brzy budou následovat dvě Haniny nové knihy Parazit a Pod zákonem. Stinku si přijďte poslechnout živě třeba do Broumova na festival Zimní bigboš mezi svátky 28. prosince.

Anebo ji najdete zde na sítích: FB www.stinkamusic.com.

Foto Anna Baštýřová a Radúz Dětinský

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)