Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovský hudební večer pokřtí vzácnou historickou nahrávku
banner

Broumovský hudební večer pokřtí vzácnou historickou nahrávku

Kateřina Ostradecká

Úterý, 3. ledna 2017

Zajímavou hudební akci připravuje v těchto dnech Agentura pro rozvoj Broumovska. 7. února od 19 hodin se v sále Dřevník broumovského kláštera uskuteční Broumovský hudební večer spojený s křtem nového CD.

Dvouhodinový večer bude zaplněn koncertem vokálně instrumentálního souboru Victoria Ensemble s repertoárem broumovského skladatele Antonína Celestýna Mentzela, broumovského skladatele a kantora. Jeho osobnosti se jako první věnovala ve své diplomové práci Viktorie Dugranpere, umělecká vedoucí souboru Victoria Ensemble. Ze všech dochovaných Mentzelových skladeb vytvořila edice a soubor následně uvedl tyto skladby jako novodobou premiéru. Victoria Ensemble znovu přednese výběr z Mentzelových skladeb přímo v broumovském klášteře. Jedna dodatečně objevená skladba zde zazní vůbec poprvé.

Součástí večera bude křest nového dvou CD "Bachovy Braniborské koncerty". Jde o unikátní historickou nahrávku z kraje padesátých let, pořízenou ve Vídni. V souboru se objevují osobnosti, které byly pro další vývoj autentické interpretace staré hudby naprosto zásadní: Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt a další. Koncert diriguje broumovský rodák Josef Mertin, který působil ve Vídni. Učil výše zmíněné i další kapacity a byl jedním z prvních, kdo probojovával myšlenku interpretace staré hudby na historické nástroje a podle dobových pramenů.

"Skrze Hobru jsme přispěli na nové vydání CD s dalším z dlouhé řady broumovských rodáků, kteří reprezentují génia loci našeho regionu. Je dobrodružné je objevovat," uvedl Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska a firmy Hobra-Školník, který Broumovský hudební večer finančně podpořil.

Během večera také vystoupí konzervatoristé, kteří pocházejí z Broumovska: Zuzana Rainová, Jakub Jirásek a Iva Hlaváčková.

Vstupné 250 Kč na místě / 190 Kč v předprodeji / 150 Kč v předprodeji pro ArtCafé, U3V, studenty a ZUŠ. Předprodej bude probíhat v Café Dientzenhofer nebo online ZDE.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)