Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovský skladatel Luke Forgeron vystoupí v městském divadle
banner

Broumovský skladatel Luke Forgeron vystoupí v městském divadle

René Herzán

Čtvrtek, 4. dubna 2019

Broumovský skladatel Luke Forgeron vystoupí v městském divadle

V sobotu 13. dubna 2019 v 18:30 hodin začne v Městském divadle v Broumově večerní koncert skladatele Luke Forgerona. Záhadné jméno? Tak trochu. Více se dozvíte v rozhovoru.

Jsou to zhruba čtyři roky, kdy jste měl sváteční koncert v Městském divadle v Broumově. Co se změnilo ve Vašem životě?

Od uplynutí té doby se staly věci, které nikdo netušil. Tehdy jsem se ještě jmenoval Luke Vu Manh, i když si mne mnozí z Broumova pamatují jako Lukáše Kotlára, který si změnil jméno a šel studovat Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. Během studia jsem měl pocit, že vše je zřejmě o tom, abych studoval, získal papír, který nazýváme "maturita" a poté si mohu "dělat co chci". Já měl ale vždycky malinko jiné ponětí o životě, a tak jsem toto tvrzení nebral zas tak vážně.

V dubnu 2016 jsem se rozhodl přerušit vzdělání, vlastně musela i má kamarádka Marina Lastovina, která studovala stejný obor kompozice. Důvodem byl náš společný názor na život, i když to nejpodstatnější bylo vykradení mého vozidla na Pankráci v Praze, kde bohudík měla Marina své veškeré doklady, především cestovní pas a pas Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že pryč byly oba doklady, Marina měla za povinnost doklady obnovit na Ukrajině. Za tuto nehodu jsem se vinil a bral jsem jako povinnost odcestovat s ní. To bylo to nejlepší v mém zatím krátkém životě, co jsem mohl učinit.

Jak na Vás zapůsobila Ukrajina?

Ukrajina byla pro mne zemí velice inspirativní, neboť se denně nesetkávám s krásnými babičkami na ulici, aby prodávaly kopr nebo brynzu. Celá atmosféra ve mne vyprovokovala myšlenku, která popisuje pojem realitu, jako kreativitu každého člověka, nikoliv jako danou věc, kterou někdo nastavil.

Byl dlouhý Váš pobyt na Ukrajině?

Záleží, z jakého úhlu se chcete dívat. Nejprve jsme byli ve Lvovu, poté v Dněpropetrovsku, kde jsme zařizovali veškeré dokumenty a čekací dobu jsme se rozhodli trávit v Oděse, kde se Marina narodila. Krásné místo u moře jsme zdokonalili společným zasnoubením. V červnu téhož roku jsme se společně vrátili s jistotou, že se do školy již nevrátíme a místo toho jsme zorganizovali svatbu, která byla hned v červenci v lesní a mořské atmosféře na Hvězdě. Toho dne se mé jméno opět změnilo z Luke Vu Manh na Luke Lastovin, který stále nosím v občanském průkazu.

To jste si změnil jméno již dvakrát. Jméno, které používáte na plakátu, je Vaše umělecké?

Je pravda, že malinko se to zmatečné jeví, ale lepší označení bych nedokázal zatím použít. Jméno Luke Forgeron již používám jako svůj pseudonym, ale netrvalo dlouho a dokázali jsme se s Marinou shodnout na tom, že to bude náš rodinný pseudonym, a tak to používáme všichni tři.

Takže jste již tříčlenná rodina?

Přirozeně! V květnu 2017 se nám zdravě narodila dcera Maria, takže zanedlouho již budeme slavit druhé narozeniny.

Váš koncert se nazývá "Inspiration". Jaká je myšlenka tohoto označení?

Velice děkuji za tuto otázku. "Inspiration" je z angličtiny Inspirace, což si může každý vysvětlit zcela odlišně. Já to myslím tak, že se jedná o hudební umění něčím inspirované, nikoliv ovlivněné. Například by mne inspirovalo slunce, nebo voda či oheň, a já napíšu skladbu o lásce. To zní jako inspirace ne? Má inspirace vychází ze všeho živého a přirozeného, což je vše, co není ovlivněno lidskou silou zvanou civilizace.

Na co se mohou lidé těšit na Vašem koncertu?

Především na to, že si na chvíli odpočinou od různých starostí a nechají se inspirovat klavírní hudbou, která bude doprovázena zvuky přírody, nebo samotnou vizuální projekcí.

Na plakátu je taktéž zmíněn Pavel Bláha, bude součást koncertu?

Chtěl bych dosáhnout hezké atmosféry ještě dříve, než samotný koncert začne, a tak jsem pozval z Prahy přítele, který studoval Pražskou konzervatoř - klasickou kytaru, aby zhruba patnáct minut před koncertem rozezněl struny o ranné baroko, romantismus a španělskou hudbu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)