Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Broumovští tanečníci společenského tance sourozenci Jindřich a Štěpánka Novotní mají za sebou úspěšnou sezónu
banner

Broumovští tanečníci společenského tance sourozenci Jindřich a Štěpánka Novotní mají za sebou úspěšnou sezónu

René Herzán

Pátek, 8. července 2016

Broumovští tanečníci společenského tance sourozenci Jindřich a Štěpánka Novotní mají za sebou úspěšnou sezónu

Broumovští tanečníci společenského tance sourozenci Jindřich a Štěpánka Novotní se seznámili s prvními tanečními kroky v Tanečním klubu Broumov pod vedením Michala Ticháčka. V roce 2015 se jako první v tomto klubu stali Mistry České republiky Svazu učitelů tance (SUT) v latinskoamerických tancích a tancích kombinačních. Ve standardu na mistrovství obsadili 4. místo.

Také získali v SUTu zlatou plaketu v latinskoamerických tancích a stříbrné plakety v tancích standardních a kombinačních. Protože v soutěžích Svazu učitelů tance dosáhli maxima během jednoho roku, kdy se začali tanci věnovat závodně, zvažovali tedy v roce 2015 přestup do královéhradecké taneční školy TAK Dance Krok, aby mohli získat nové zkušenosti a možnosti posouvat se dále ve vyšší soutěži Českého svazu tanečního sportu (ČSTS). Po přestupu měli možnost trénovat nejen s majitelem taneční školy a zároveň trenérem Tomášem Chmelem, ale i s externími trenéry na latinu a standard.

Na začátku školního roku si dali za cíl získat třídu B v latině i ve standardu. K získání této třídy předchází třída D a třída C, ve které jsou již páry výkonnostně vyrovnaní. Pro každý přestup do vyšší třídy je důležité získat ze soutěží 200 bodů a pět finálových umístění. Jindra se Štěpánkou veškerý svůj čas dělili mezi školu, oba navštěvují broumovské gymnázium, tréninky a závody. Dokonce se jim podařilo překonat nebo dohnat některé páry soutěžící v ČSTS již déle. K jejich radosti získali třídu B v latině a ve standardu mají do ní nakročeno. Ve standardu si již vytančili 222 bodů a dvě finálová umístění.

Aby svého cíle dosáhli, absolvovali 38 soutěží během celého školního roku na různých místech naší republiky např. v Břeclavi, v Brně, v Šumperku, v Praze, v Kladně a v Týnci nad Sázavou. Během školního roku dojížděli na tréninky pravidelně dvakrát týdně do Jaroměře a dvakrát týdně do Hradce Králové a občas do Jičína. Část jarních prázdnin věnovali trénování v Praze. Zároveň tyto tréninky doplňují o individuální tréninky.

Taneční sport nemá přesná pravidla, v každé třídě jsou předepsané tance s určitým stupněm obtížnosti pro danou třídu. Nejjednodušší je třída D, ve třídě C je ve standardu i latině přidán tanec ze čtyř povinných na pět a ve třídě B mohou tančit tanečníci libovolné sestavy, které jsou náročnější na provedení a kvalitu zatančení. V každé třídě se posuzuje nejen kvalita a přesnost zatančeného tance, ale i souhra partnerů a vzhled. Křížek potřebný pro postup do finále nebo známka pro důležité medailové umístění ve finále se odvíjí od subjektivního názoru porotců na pár.

Za významnou Jindra se Štěpánkou považují soutěž Trutnov Open, kde se poprvé setkali zároveň s páry z Polska i ze Slovenska. Na této soutěži si vytančili třetí místo ve standardu. Zajímavě se rozloučili se starým rokem tanečním vystoupením v hotelu Černigov v Hradci Králové, bavili zde tancem hosty střídavě na dvou sálech.

O letních prázdninách se sice nesoutěží, ale sourozenci zahálet nebudou, protože je čekají tři taneční soustředění a formační tréninky. Před prázdninami se začali věnovat také formačnímu tančení, se kterým se připravují na MČR ČSTS formací v Ústí nad Labem, které by mělo být již v listopadu.

Přestože soutěží za královéhradecký klub, ví se o nich, že pochází z Broumova. Jejich kolegové na soutěžích se často ptají, jak dlouhá byla cesta, a jak brzy museli vstávat. Jindru ani Štěpánku to neodrazuje, nejezdí pouze na soutěž, ale těší se právě také na ty známé soupeře.

Za pomoc a podporu děkuje touto cestou rodina Novotná Tomáši Chmelovi, manželům Školníkovým, Nadačnímu fondu Gymnázium Broumov a třídním učitelkám Zuzaně Valáškové a Lídě Lorencové.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)