Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Buriers, Stinka a Holy Fanda & Reverends v Soulkostele
banner

Buriers, Stinka a Holy Fanda & Reverends v Soulkostele

Petr Osoba

Neděle, 3. dubna 2016

Buriers, Stinka a Holy Fanda & Reverends v Soulkostele

V pátek 15. dubna 2016 budou ve vernéřovickém Soulkostele koncertovat tři kapely, jedna z Anglie, dvě z Česka. Návštěvníky čeká nevšední hudební zážitek.

Z Anglie přijedou Buriers. Kapela vedená frontmanem Jamesem P Honeyem bude hrát v dubnu v Česku několik koncertů v rámci svého turné a zastaví se také ve Vernéřovicích. Prostor Soulkostela se zdá pro jejich akustickou hudbu ideální. Tím, že hlavní úlohu ve zvuku kapely hrají akustické nástroje (zejména violoncello), by se ale posluchači neměli nechat ukolébat. Buriers tvoří intenzivní sklady, ve kterých se podle Jamesových slov vyjadřují k různým tématům: "Zpívám a mluvím o bordelech pro milonáře a milenkách, schovanejch v bunkru. Nebo o tvářích na obálkách časopisů pro bohatý. O lidech pochybnýho charakteru a divnejch zvyků. O tom, jak se k nám štěstí otáčí zády. Bouračky idiotskejch celebrit a pedofilní kněží. Zhruba o tomhle všem."

Pokud si chce posluchač udělat přehled o tvorbě kapely, najde její alba k poslechu volně na internetu. Výjimkou není ani poslední minialbum To Speak of One’s Own Pride, které vydala kapela letos u kanadského vydavatelství Endemik Music. Podstatná část všech skladeb je vybavena zajímavými videoklipy. James upřesňuje: "Všechno, co souvisí s kapelou, děláme s velkou péčí a láskou. Videa máme rádi, ale rozhodně nejsou důležitější než muzika sama. Obaly desek, plakáty, video, hudba – nelze říct, že bysme něco z toho upřednostňovali. Moc nás to baví."

Další dvě kapely jsou z Česka. Stinka, tedy Hanka Lundiaková, vystoupí společně s kytaristou Fandou Holým. Na Broumovsku zahraje zdejší rodačka už po několikáté. Tentokrát představí hlavně skladby ze své nové desky Bído, čau..., kterou vydala na sklonku roku 2015 u pražského nezávislého labelu Polí5. Publicista Alex Švamberk v recenzi napsal, že "album je jednou z nejzajímavějších letošních desek, znepokojivých a enervujících, které nutí k opakovanému poslechu".

Samotný Fanda Holý je hlavní tváří třetí kapely večera, Holy Fanda & The Reverends. "Reverendi" loni debutovali albem Konec cesty, které také vyšlo u labelu Polí5. S Holým tvoří jádro kapely americký multiinstrumentalista Nick Jennings. Ostatní muzikanti, včetně "trabandovského" Jardy Svobody, se objevují na koncertech příležitostně. Kapela mísí ve svém zvuku prvky old-time hudby z Apalačských hor, rokenrolu, country, ale nebojí se ani punku a taneční hudby.

Koncert v Soulkostele u Vernéřovické studánky začne po 20 hodině. Vstupné činí 150 Kč. Info na https://facebook.com/srumec

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)