Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Čas strávený s Vámi se na nás podepsal tak, že jsme zkrásněli
banner

Čas strávený s Vámi se na nás podepsal tak, že jsme zkrásněli

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 6. ledna 2014

Čas strávený s Vámi se na nás podepsal tak, že jsme zkrásněli

"Čas strávený s Vámi se na nás podepsal tak, že jsme zkrásněli." Těmito slovy se v neděli před zaplněným Kolárovým divadlem v Polici nad Metují loučila moderátorka večera Lucie Peterková s Police Symphony Orchestra po jejich Novoročním koncertu.

Více jak padesátičlenný orchest, který dirigoval Miroslav Srna, zpěvem doprovodili Karolína Soukupová (sestra zakladatelky orchestru), Iveta Suchánková (s hlasem Tarji Turunen ze skupiny Nightwish), Ondřej Čuhanič, Milan Šatník a hlavní hvězda večera Ondřej Ruml. Jeden šanzon si s orchestrem zazpívala i Lucie Peterková. Během večera zazněly skladby od Paula McCartneyho, Stinga, Jana Hammera mladšího, Petra Jandy či Ondřeje Brzobohatého.

"Atmosféra koncertu byla pro mě osobně nezapomenutelná, jelikož takový potlesk během celého koncertu v člověku něco zanechá. A jak z publika, tak i z orchestru, byla cítit energie, díky které byl koncert nezapomenutelným. K mému pocitu také velmi přispěla výborná spolupráce se skvělým zpěvákem Ondrou Rumlem, který se zhostil tohoto koncertu s lidskou a velmi přátelskou tváří a pro nás i pro diváky (soudím podle potlesku) to byla opravdu třešnička na dortu. Chtěla bych moc poděkovat muzikantům a divákům, bez kterých by tento koncert nešel uskutečnit," sdělila své pocity členka a zakladatelka orchestru Petra Soukupová.

"Novoroční koncert Polického symfonického orchestru jsem viděl již potřetí - pravidelně jej navštěvuji společně se svými rodiči. Celý rok, přestože je možnost navštívit i další jejich vystoupení, se těším na ten další lednový. Viděl jsem hudební tělesa, z jejichž výkonu jsem omdléval, ale toto je něčím výjimečné a fascinující: Až na několik málo výjimek jde víceméně o mládež - a co tyto "děti" dokážou společně na jednom místě a v jednom čase, před tím hluboce smekám! Jejich hudba je pro mne nesmírně živá a bez obtíží s ní navazuju komunikaci. Z koncertu PSO v polickém divadle mám vždy výjimečné zážitky a myslím, že nejsem zdaleka jediný," komentoval koncert učitel broumovské umělecké školy Petr Staněk.

Při závěrečné standing ovation neskrývali dojetí jak lidé v publiku, tak někteří členové orchestru.

"Seděla jsem na svém prvním koncertu roku 2014 v první řadě, měla jsem tedy všechno z první ruky a chvílemi jsem si utírala první letošní slzy....a myslím, že zážitek jako byl tento, naznačuje odpověď na prastarou otázku lidstva, jestli existuje něco, co nás přesahuje, co má tu moc a sílu, že nás zvedne nejen ze židlí, ale taky z všedního dne, a povznese nás do sfér, kde se cítíme lehcí, volní a šťastní. Aby tohle člověk prožil, k tomu nestačí perfektní umělecký výkon skvělých muzikantů a zpěváků, a ten perfektní skutečně byl – když ale divák čte ve tvářích všech účinkujících navíc ještě radost, lásku a přátelství, humor a vřelé srdce, pak si může s nadějí v duši na pár vteřin pomyslet: Možná že nebe opravdu existuje," řekla dojatá Božena Karlíková z Teplic nad Metují.

Další názor jednoho z diváků, Pavla Frydrycha z Police nad Metují dokazuje, že ačkoli byl Novoroční koncert orchestru tradiční, tak byl v každém případě nevšední a neobyčejný: "Divadlo bylo naplněné hudbou až po okraj. Chvílemi se mohlo zdát, že stačí jen otevřít okna či dveře a hudba se vyvalí ven a nezmapovanými meandry se nakonec rozprostře po celém městě. Polický symfonický orchestr se představil ve své nejlepší formě a radost z hudby byla cítit ze všech hraných taktů. Připadal jsem si, jako kdyby mě Alenka pozvala do svého světa za zrcadlem, kde je všechno jiné, ale přesto důvěrně známé. Tóny hrály barvami a já v tu chvíli pochopil pana Františka Kupku, že chtěl hudbu namalovat."

Police Symphony Orchestra vystoupí už v neděli 12. ledna od 16 hodin v náchodském Beránku, kde bude jejich hostem legendární Petr Janda z Olympicu. Starostka Police nad Metují Ida Jenková také diváky pozvala na nevšední letní koncert orchestru, který se 21. srpna uskuteční na Hvězdě v Broumovských stěnách. Doprovázet jej bude balet Národního divadla.

Články k tématu: Sourozenci, 15letá a 17letý, založili před dvěma lety 50členný symfonický orchestr

Police Symphony Orchestra za dva roky trvání nejen že vyprodává sály v okolí, ale loni byl i na úspěšném zahraničním turné v Dánsku

Další fotografie z koncertu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)