Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Chuhei Iwasaki bude dirigovat na Pražském jaru
banner

Chuhei Iwasaki bude dirigovat na Pražském jaru

René Herzán

Středa, 22. listopadu 2017

Chuhei Iwasaki bude dirigovat na Pražském jaru

Japonský dirigent Chuhei Iwasaki, který se při několika koncertech stal výraznou postavou Polického symfonického orchestru, bude dirigovat na hudebním festivalu Pražské jaro. V rámci programu Debut Pražského jara povede ve Smetanově síni Obecního domu v Praze 30. května 2018 Filharmonii Hradec Králové.  

"S Chuheim Iwasaki jsem se potkala zhruba před rokem a půl, kdy jsem ho oslovovala ke spolupráci s PSO. A musím upřímně říci, že jsem ani za svá studia na JAMU, ani za celý svůj život nepoznala člověka, který by byl tak talentovaný a k tomu ještě tak pilný jako Chuhei. Podle mě je dnes Chuhei jeden z nejlepších mladých dirigentů u nás v Čechách a jsem ráda, že si ho všimlo i Pražské jaro. Pokud Chuhei bude i nadále svůj dar natolik rozvíjet jako doposud, myslím, že ho jednou uvidíme i na světových podiích," komentovala tuto informaci zakladatelka Polického symfonického orchestru Petra Soukupová.

S myšlenkou podporovat mladé dirigenty a dát jim šanci uvést se na mezinárodním fóru přišel před čtyřmi lety předseda Umělecké rady Pražského jara, nedávno zesnulý dirigent Jiří Bělohlávek. "Hodláme pravidelně dávat příležitost talentovaným umělcům představit se v konkurenci nejvypjatější, s nadějí, že takto vytvořená šance se jim může stát tím rozhodujícím odrazovým impulsem do další kariéry," uvedl tehdy.

Pro Debut Pražského jara 2018 byl vybrán mladý japonský dirigent Chuhei Iwasaki, který ovšem už od roku 2007 působí v České republice. Po absolvování Pražské konzervatoře pokračoval ve svých studiích na pražské AMU. Pravidelně spolupracuje s předními českými orchestry (PKF – Prague Philharmonia, SOČR, Janáčkova filharmonie či již zmíněným PSO). Se souborem Prague Conservatory Modern, který založil při Pražské konzervatoři, se stal absolutním vítězem rozhlasové soutěže Concerto Bohemia v roce 2016.

Debutový koncert láká jedinečnou dramaturgií s dvěma klenoty české moderní hudby, které v druhé polovině večera doplní Dvořákova Pátá symfonie. Velká očekávání vzbuzuje spojení debutujícího dirigenta s klavíristou Markem Kozákem, laureátem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a semifinalistou Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě.

"Budu k vám upřímný: téměř polovinu svého života bydlím v České republice, a tak ji považuji za svůj domov. Jako student jsem každý rok navštívil celou řadu koncertů Pražského jara a vždy jsem snil, že jednou budu moci vystoupit na pódium. Tento debut je tedy splněním mého snu!" prozradil Chuhei Iwasaki.

Foto Martin Kábrt (archiv PSO)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)