Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Čtvrtá adventní neděle v Broumovském klášteře
banner

Čtvrtá adventní neděle v Broumovském klášteře

Jindřich Horkel

Sobota, 10. prosince 2011

Čtvrtá adventní neděle v Broumovském klášteře

Podvečerní koncert v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově byl důstojným vyvrcholením celého svátečního dne v klášteře. „Vánoční trh", pečlivě a s invencí pořadateli připravený, potěšil snad všechny, kdo přijali pozvání a přišli. Po skončení trhu se pořadatelům podařilo všechno uklidit. Takže kdo v podvečer navštívil prostor ztichlého klášterního nádvoří a přišel do kostela na koncert, ocitl se v docela jiné atmosféře, než zde vládla po celý den.

V 18 hodin, kdy měl koncert začít, překvapilo většinu přítomných zcela nezvyklé, zejména pro místní, zvonění zvonů na věži kostela. V úvodním krátkém proslovu uvedl Jan Školník z pořádající Agentury pro rozvoj Broumovska (dále APRB), že se Opatství sv. Václava připojilo k výzvě arcibiskupa Domika Duky zvonit ve všech kostelích České republiky za zesnulého bývalého prezidenta Československa a následně České republiky Václava Havla.

Poté farář Martin Lanži, jak je již při koncertech v Broumově na 4. adventní neděli tradicí, sdělil přítomným stručně výši daru, který broumovská, teplická farnost a opatství dostali od APRB jako výtěžek dobrovolného vstupného, vybraného na hudebním festivalu Za poklady Broumovska. Festival zahrnuje deset koncertů, každou letní sobotu jeden, v kostelech na Broumovsku, a pořádá jej jmenované občanské sdružení. Martin Lanži uvedl, že letos bylo předáno církevním institucím, které vlastní kostely, v nichž festival probíhal, dohromady celkem něco přes 142 tisíc korun. Broumovská farnost použila peníze na spoluúčast k projektu na opravu kostela v Heřmánkovicích. Zapálením poslední svíce na adventním věnci byl koncert zahájen.

Před první lavice zaplněného kostela předstoupili členové Polyfonního sdružení z Nového Města nad Metují.  Zpěvačky, zpěváci a sedm muzikantů s dirigentem Lukášem Jankem. A kostelem se nesly první tóny Rybovy České mše vánoční, známý dialog pastýřů „Hej, mistře, vstaň bystře ...". Koncert pokračoval po částech, totožných s původní latinskou mší, od úvodního Kyrie až po část Benedictus, kdy pastýři opěvují narození Spasitele, k závěrečnému Agnus, slavnostnímu zakončení celé mše. „S radostí, s plesáním, s veselostí, srdcem spokojeným" šířila se kostelem opravdová vánoční nálada, ke které patřily i radostí prozářené tváře zpěváků.

Následoval závěrečný potlesk, kytice dirigentovi, kterou rozdělil mezi sólistky a první houslistku, a nezbytný přídavek – vánoční koledy. Poslední byla „Půjdem spolu do Betléma".

Tak slavnostně skončila 4. adventní neděle v Broumovském klášteře, která začala dopoledne, podle vyjádření návštěvníků úspěšným, „Vánočním trhem" na nádvoří.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)