Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Čtvrtý koncert festivalu Za poklady Broumovska představí nastupující houslovou hvězdu Julii Svěcenou a klavíristu Václava Máchu
banner

Čtvrtý koncert festivalu Za poklady Broumovska představí nastupující houslovou hvězdu Julii Svěcenou a klavíristu Václava Máchu

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Čtvrtek, 16. července 2015

Čtvrtý koncert festivalu Za poklady Broumovska představí nastupující houslovou hvězdu Julii Svěcenou a klavíristu Václava Máchu

Čtvrtý koncert hudebního festivalu Za poklady Broumovska představí talentovanou houslistku, mimořádnou studentku ve třídě prof. Rodneyho Frienda, nositele Řádu britského impéria za uměleckou a pedagogickou činnost, Julii Svěcenou. Společně s klavíristou Václavem Máchou posluchačům předvedou klasická díla J. S. Bacha, J. Brahmse, P. I. Čajkovského nebo B. Smetany v sobotu 18. července v kostele sv. Jiří a Martina v Martínkovicích. Koncert začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Před třemi lety koncertovala Julie Svěcená na festivalu Za poklady Broumovska jako studentka Pražské konzervatoře a vítězka Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga 2010. O tři roky později na Broumovsko přijíždí z Londýna, kde je mimořádnou studentkou ve třídě prof. Rodneyho Frienda, světově uznávaného houslisty a pedagoga, který na sklonku roku 2014 převzal z rukou královny Řád britského impéria za uměleckou a pedagogickou činnost. Zděděný talent a píli dcery houslisty Jaroslava Svěceného dokazují úspěchy mladé hudebnice v řadě soutěží a spolupráce s řadou renomovaných hudebních těles.

Václav Mácha (1979) se stal ve svých 15 letech nejmladším posluchačem Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Moravce. S úspěchem se pravidelně zúčastňuje mezinárodních soutěží (např. Virtuosi per musica di pianoforte, 1. cena, Concertino Praga, 2. místo, soutěž o "Evropskou hudební cenu" v Dublinu, 3. cena, zvláštní cena za nejlepší interpretaci Beethovenových skladeb na soutěži Valsesia v Itálii, 2. cena na soutěži Karl-Bergemanna v Hannoveru atd.). Václav Mácha uskutečnil řadu celovečerních recitálů v nejvýznamnějších koncertních sálech Prahy (už v 15 letech měl samostatný recitál ve Dvořákově síni Rudolfina) i dalších měst republiky, a také v evropských městech. Opakovaně vystupoval v USA, Kanadě, Mexiku, Turecku, Japonsku, Singapuru, Malajsii. Hrál s Českou filharmonií, BBC Symphony Orchestra, Pražskou komorní filharmonií a dalšími.

Program koncertu:

J. S. Bach:
Partita č. 2 d moll, BWV 1004
Allemande
Sarabande
Chaconne

J. Brahms:
Sonáta č. 3 d moll, Op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

P. I. Čajkovskij:
Valse sentimentale, Op. 51, No. 6

J. Sibelius:
Romance, Op. 78, No. 2

B. Smetana:
Duo Z domoviny

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)