Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Čtyři první ceny z mezinárodní soutěže dechových nástrojů patří ZUŠ Police nad Metují
banner

Čtyři první ceny z mezinárodní soutěže dechových nástrojů patří ZUŠ Police nad Metují

René Herzán

Neděle, 9. června 2013

Čtyři první ceny z mezinárodní soutěže dechových nástrojů patří ZUŠ Police nad Metují

Hned čtyři žáci Základní umělecké školy v Polici nad Metují získali  o minulém víkendu na mezinárodní interpretační soutěži žesťových nástrojů 1. cenu. Osmičlenná výprava polické školy získala v Brně ještě jednu druhou a tři třetí ceny.

Mezinárodní interpretační soutěž dechových nástrojů v Brně je jednou z mála českých soutěží pro dechové nástroje v České republice. Její historie sahá až do roku 1973. Soutěž se koná každé dva roky pro žáky ZUŠ a studenty středních a vysokých uměleckých škol ze zemí Višegrádské čtyřky. Studentské umělecké klání pořádá Asociace Interpretační soutěže žesťových nástrojů Brno spolu s hudebními konzervatořemi v Brně, Bratislavě, Krakově a Budapešti.

První cenu získala v kategorii do 11 let Markéta Jirmannová na lesní roh. Ve stejné kategorii Simona Taucová a Michal Sirko ve hře na tubu. V kategorii do 13 let získal za hru na tubu 1. cenu Marek Zítka. V této kategorii získal za hru na baskřídlovku 3. cenu Michal Lelek.

V kategorii do 11 let získal Tomáš Hruška 2. cenu za hru na baskřídlovku a Daniel Kubeček (baskřídlovka) a Doubravka Čápová (lesní roh) si vyhráli třetí ceny.

"Tato soutěž se již stala prestižním mezinárodním hudebním kláním a naši žesťaři zde obstáli uprostřed obrovské konkurence naprosto skvěle," komentoval úspěch polických hudebníků ředitel školy Lubor Bořek a připomenul ještě jeden starší úspěch: "Na začátku května proběhla též tato soutěž pro profesionální level, což jsou studenti konzervatoří, akademií múzických umění a profesionální hráči. Zde se zúčastnila naše bývalá žákyně a nynější studentka 2. ročníku konzervatoře v Brně Monika Němcová. Soutěžila v 1. Kategorii (studenti konzervatoří do 4. ročníku včetně). Mezi velmi silnou konkurencí podala zcela mimořádný výkon a získala 1. cenu. Všem moc blahopřejeme a těšíme se na váš další muzikantský růst."

Foto a video archiv ZUŠ Police nad Metují. Na prvním videu je vystoupení Markéty Jirmannové, která získala nejvyšší počet bodů v polické výpravě. Na druhém videu hraje Monika Němcová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)