Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Další "pokladový" koncert přivítají Vernéřovice. Vystoupí zde Bennewitzovo kvarteto
banner

Další "pokladový" koncert přivítají Vernéřovice. Vystoupí zde Bennewitzovo kvarteto

KATEŘINA OSTRADECKÁ, RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 14. července 2016

Další "pokladový" koncert přivítají Vernéřovice. Vystoupí zde Bennewitzovo kvarteto

V sobotu 16. července se hudební festival Za poklady Broumovska na jeden den "zabydlí" ve vernéřovickém kostele sv. Michaela, kde od 18 hodin vystoupí špičkové Bennewitzovo kvarteto. Vstupné je dobrovolné. Houslisté Jakub Fišer a Štěpán Ježek, violista Jiří Pinkas a violoncellista Štěpán Doležal publiku nabídnou skladby Josefa Suka, Ervína Schulhoffa a Antonína Dvořáka.

Bennewitzovo kvarteto je v mezinárodním měřítku špičkovým komorním souborem, což dokládají nejen vítězství v prestižních hudebních soutěžích, ale i pochvalné hlasy kritiky. V současné době kvarteto koncertuje na významných českých i zahraničních pódiích v Londýně, Vídni, Berlíně, Amsterdamu, Paříži či New Yorku a je pravidelně zváno na hudební festivaly po celém světě.

Soubor v současné době očekává vydání svého nového CD s kvartety op.51 a op.106 Antonína Dvořáka u vydavatelství SWRmusic. Vedle bohatého hudebního projevu se kvarteto prezentuje ojedinělým výběrem repertoáru. V roce 2012 uvedlo v jediném večeru kompletní šestici Bartókových kvartetů na festivalu Maggio Musicale Fiorentino. V lednu roku 2014 v berlínském Konzerthausu uvedlo ve světové premiéře skladbu Slavomíra Hořínky SongsofImmigrants – formu hudebního dokumentu, v němž autor autentický zvukový záznam tragické události – potopení lodi s uprchlíky u ostrova Lampedusa – zdařile převedl do hudebního jazyka a jednotlivé nástroje využil nevídanými způsoby.

V dramaturgii svých koncertů členové kvarteta také dbají na propagaci české hudby, včetně vynikajících a neprávem opomíjených autorů jako jsou L. Dusík, A. Rejcha, P. Haas, V. Ullmann, E. Schulhoff a další. Soubor nese jméno houslisty Antonína Bennewitze, který se zasloužil o vytvoření české houslové školy. Mezi jeho žáky patří Otakar Ševčík, František Ondříček nebo členové slavného Českého kvarteta Karel Hoffmann, Josef Suk a Oskar Nedbal.

Program koncertu

Josef Suk
Meditace na staročeský chorál svatý Václave

Ervín Schulhoff
Pět kusů pro smyčcové kvarteto
1. Alla Valse Viennese (Allegro)
2. Alla Serenata (Allegro con moto)
3. Alla Czecha ( Molto Allegro)
4. Alla Tango milonga (Andante)
5. Alla Tarantella (Prestissimo con fuoco)

Antonín Dvořák
Smyčcový kvartet op.106
1. Allegro moderato
2. Adagio ma non troppo
3. Molto vivace
4. Andante sostenuto. Allegro con fuoco

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)