Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Další premiéra "pokladového" koncertu čeká bezděkovský kostel sv. Prokopa. Vystoupí zde laureáti soutěže Concertino Praga
banner

Další premiéra "pokladového" koncertu čeká bezděkovský kostel sv. Prokopa. Vystoupí zde laureáti soutěže Concertino Praga

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 25. srpna 2016

Další premiéra "pokladového" koncertu čeká bezděkovský kostel sv. Prokopa. Vystoupí zde laureáti soutěže Concertino Praga

Kvůli špatnému stavu heřmánkovického a šonovského kostela festival Za poklady Broumovska letos poprvé zavítá vedle Police nad Metují také do kostela sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují. V sobotu 27. srpna od 18 hodin se zde představí laureáti mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga: houslista Filip Zaykov, klarinetista Adam Riethof a klavírista Martin Chudada. Během koncertu zazní skladby Jana Křtitele Vaňhala, Jaroslava Krčka, Alexandra Arutiuniana a Giana Carla Menottiho. Vstupné na koncert je dobrovolné. Výtěžek putuje na pomoc kostelům.

Concertino Praga je mezinárodní hudební soutěž mladých hudebníků, kterou každý rok pořádá v Praze Český rozhlas. V roce 2016 se konal již 50. ročník této prestižní soutěže, která propaguje českou hudbu a seznamuje veřejnost s nejlepšími českými a zahraničními interprety nastupující generace mladých hudebníků. Těm nejúspěšnějším Český rozhlas zajišťuje koncertní turné. Absolutnímu vítězi soutěže Český rozhlas vydává vlastní profilové CD.První cenu Concertina Praga 2015 získali protagonisté našeho koncertu ve složení Filip Zaykov (housle), Adam Riethof (klarinet) a Martin Chudada (klavír).

Filip Zaykov (nar. 1997) je několikanásobným vítězem Mezinárodní houslové soutěže Josefa Muziky (2007, 2009, 2010, 2011, 2014) a držitel titulu laureáta, získal 2. místo na Mezinárodní Kociánově soutěži (2010, 2011, 2012 2013) a 2. místo na Bravo! Concours, Belgie (2012). V roce 2015 získal 3. místo na soutěži konzervatoří, v soutěži Concertino Praga je držitelem 1. místa v kategorii Trio a na soutěži Premio Clivis v Římě získal 1. místo a titul laureáta. Debutoval s Pražskou komorní filharmonií ve věku deseti let Vivaldiho koncertem a moll pro 2 housle s mistrem Josefem Sukem. Jako sólista se objevil s Pražskou komorní filharmonií v roce 2012 a Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK v roce 2013, 2015 v pražském Rudolfinu.Od r. 2008 je sponzorován Kellner Family Foundation.

Adam Riethof (nar. 1999) studuje na pražském hudebním gymnáziu, v třídě prof. Jana Hejhala. Mezi jeho největší dosavadní úspěchy patří 1. cena v kategorii trio na mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga 2015. Trio vystoupilo na koncertě laureátů v pražském Rudolfinu a absolvovalo koncertní turné po jižních Čechách. Dále Adam získal ocenění v mnoha dalších klarinetových soutěžích – Soutěž konzervatoří „Pardubické dechy“, mezinárodní soutěž Czech Clarinet Art, Concertino Praga 2014 a další. Jako sólista vystoupil v roce 2016 se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK ve Dvořákově síni Rudolfina. Se stejným orchestrem vystoupil ve Smetanově síni Obecního domu v rámci cyklu Orchestr na dotek pod taktovkou Marka Ivanoviće.

Martin Chudada (nar. 2001 v Žilině) se věnuje hře na klavír od šesti let, jeho talent se rychle vyvíjel. Od roku 2009 je mimořádným studentem konzervatoře v Žiline. Od roku 2014 žije v Praze, kde se na jeho uměleckém růstu podílí Markéta Cibulková a vynikající český klavírista a pedagog Ivo Kahánek. Již v deseti letech vystoupil se Státním komorním orchestrem Žilina s dirigentem Leošem Svárovským, dále vystoupil se Státní filharmonií Košice, v roce 2014 na zahajovacím koncertě 41. sezóny Státního komorní orchestru v Žilině s dirigentem Theodorem Kucharem, v roce 2015 na Bratislavských hudebních slavnostech. Získal ocenění na mnoha mezinárodních soutěžích, např. 1. místo na soutěži Broumovská klávesa, 1. místo na soutěži v Neapoli, Laureát Mladého klavíru Pražské konzervatoře.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)