Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Desátý ročník festivalu se rozloučí jazzovým Requiem Eternal Light Karla Růžičky
banner

Desátý ročník festivalu se rozloučí jazzovým Requiem Eternal Light Karla Růžičky

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Čtvrtek, 1. ledna 1970

Desátý ročník festivalu se rozloučí jazzovým Requiem Eternal Light Karla Růžičky

Finále festivalu Za poklady Broumovska slibuje další výjimečný hudební zážitek. Jeho desátý ročník se rozloučí v sobotu 29. srpna v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově sborovými skladbami z konce 16. století v podání Kühnova smíšeného sboru a jazzovým Requiem Eternal Light skladatele a klavíristy Karla Růžičky. Koncert začíná v 18 hodin, vstupné je dobrovolné.

Sborové skladby, které otevřou poslední koncert letošního festivalu Za poklady Broumovska, provede Kühnův sbor a capella pod vedením dirigenta Marka Vorlíčka. Jsou komponovány k poctě M. Jana Husa a M. Jeronýma Pražského. Pocházejí z poslední čtvrtiny 16. století a jsou vesměs anonymní. Podobných skladeb vznikla v Čechách celá řada, díla však byla později cenzurována, texty většinou začerněny nebo celé stránky vytrhány z kancionálů. Uvedených skladeb se sice cenzura nedotkla, ale je pravděpodobným důvodem anonymity skladatelů, jejichž dílo je srovnatelné s předními umělci literátských bratrstev (Jiří Rychnovský, Andreas Ch. Jevíčský, Pavel S. Jistebnický ad.).

Requiem – Eternal Light, sedmidílná skladba na latinské i anglické texty navazuje na Růžičkovy předchozí sakrální skladby originálním spojením jazzové hudby s monumentalitou sborového zvuku v nádherně propracované a posluchačsky působivé kompozici. Jazzový skladatel a klavírista Karel Růžička si velmi dobře rozumí s lidským hlasem, jeho možnosti v sólovém partu předvede sopranistka Lucie Silkenová. Sám skladatel usedne v kostele sv. Vojtěcha za klavír.

Kühnův smíšený sbor
Marek Vorlíček, dirigent
Lucie Silkenová, soprán
Karel Růžička, klavír
Přemysl Kšica, varhany

Komorní sólisté Karla Růžičky
Radek Krampl, vibrafon
Ondřej Štajnochr, kontrabas
Štěpánka Balcarová, trubka

Program koncertu

Anonym: V naději Boží Mistr Hus Jan

K. Nystedt: O Crux

Karel Růžička: Requiem - Eternal Light

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)