Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Dobročinné koncerty plnily kostely. Lidé zpívali a finančně podpořili charitu
banner

Dobročinné koncerty plnily kostely. Lidé zpívali a finančně podpořili charitu

René Herzán

Čtvrtek, 4. prosince 2014

Dobročinné koncerty plnily kostely. Lidé zpívali a finančně podpořili charitu

Tři koncerty. Každý v jiném městě, v jiném kostele a s jinými účinkujícími. Řadu věcí však měly společných. Kostely v Hronově, Polici nad Metují a Broumově byly vždy zaplněné do posledního místa, lidé mrzli, zpívali a finančně podpořili různé charitativní projekty. Série Adventních koncertů, které pořádá David Novotný, se nyní přesunula na Náchodsko.

V hronovském kostele Všech svatých lidé v pondělním klouzavém podvečeru hodinu trnuli, zda zpěváci vůbec dorazí. Programu se zatím chopil farář Jaroslav Jirásek, který lidem rozdal zpěvníky a společně si zazpívali vánoční koledy. První přijel Bohuš Matuš, po chvíli Marcela Březinová, a tak diváci byli spokojeni a opět si spolu s předními českými zpěváky zazpívali. Výtěžek z prodeje vstupenek a dobrovolného vstupného bude věnován Domovu odpočinku ve stáří Justynka Hronov a kostelu Všech svatých.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují se v úterý začalo včas. David Novotný rozdal deky, což šťastlivci s povděkem kvitovali, že i takové detaily zvyšují úroveň koncertu. Na úvod před obecenstvo předstoupila Magda Malá a Petr Dopita, který některé písně doprovázel hrou na pilu. Vrcholem večera bylo vystoupení Kamily Nývltové, která zazpívala muzikálové a vánoční písně. Výtěžek ze vstupného bude věnován místnímu Domovu důchodců a kostelu.

Také v Broumově měl ve středu David Novotný starosti s příjezdem Michaely Noskové. Vše ale nakonec dobře dopadlo a Michaela vystoupila v klášterním kostele sv. Vojtěcha jako host Two Voices. Two Voices, tedy dva hlasy, jsou jediné duo na světě, které má tři členy. Jsou to písničkářka Jana Rychterová s kytarou, sopranistka Gabriela Pešinová nebo Dája Šimíčková (byla v Broumově) a třetí stálý člen "dua", houslista Vladimír Iljič Pecháček. Dvě zpěvačky, z toho jedna operní, zpívají tzv. vážnou hudbu a čekají, že se publikum bude smát. A ono se opravdu směje. Nejkrásnější melodie velkých klasiků totiž dostaly texty Jany Rychterové. Chačaturjanův Šavlový tanec je o krádežích, Na krásném modrém Dunaji o jídle, Badinerie o cestování s navigací. V repertoáru má Two Voices i poeticky pojatý Bachův Air nebo skladbu Frozen od Madonny.

A samozřejmě koledy. Právě při závěrečné Půjdem spolu do Betléma Two Voices občas přestávali hrát, aby vynikl zpěv návštěvníků zaplněného kostela. Výtěžek broumovského koncertu poputuje do Dětského domova v Broumově a Martinovi Rozumovi, který si osobně i s maminkou koncert užil, na nákup rehabilitačních pomůcek.

"Bylo to moc super. Tuto skupnu jsem viděla a slyšela poprvé a byla jsem moc nadšená, jaké zpívali pěkné a hlavně neznámé písničky. A hlavně, i ta Míša, ta má tedy úžasný hlas, škoda že nezpívala víc písniček, no prostě bomba," komentovala broumovský koncert Two Voices a Michaely Noskové jedna z účastnic Jana Bitvarová.

Foto z Hronova Jiří Mach, z Broumova Jana Bitvarová

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)