Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Duo Vousy v přírodním divadle De Spiel
banner

Duo Vousy v přírodním divadle De Spiel

René Herzán

Čtvrtek, 27. července 2017

Duo Vousy v přírodním divadle De Spiel

Letošní druhý koncert v přírodním divadle De Spiel ve Velkém Poříčí se nesl ve znamení staré romské, židovské a východní taneční hudby. Vojtěch Vasko (harmonika) a Petra Zoubková (housle), kteří si říkají Duo Vousy, hráli staré taneční písně z oblasti dnešního Maďarska, Rumunska, Srbska a Ukrajiny. Svižné lidové písničky z těchto oblastí byly často hrány na svatbách, jejich témata jsou dodnes aktuální – příbuzenstvo, nájemné apod. Na koncert přišlo okolo třiceti lidí.

Německy znějící název De Spiel je připomínkou donedávna častých německých sousedů. Na louce po předcích Antonín Šimek pořádá koncerty hudebníků ve stylu world music. Přirozený půlkruhový svah pod lesem je doplněný lavičkami pro šedesát lidí.

Organizátor uvádí svou inspiraci takto: "Před lety jsem byl na koncertě jihoamerického hudebníka na zahradě Galerie z ruky v Křížovicích na Vysočině. V zahradě stály mezi ovocnými stromy vysoké dřevěné sochy. Po vystoupení jsme se šli podívat do ateliéru plného obrazů, kde se podávala káva. Celé to pro mě byl nezapomenutelný zážitek."

Do přírodního divadla De Spiel se dostanete od vlakové zastávky Velké Poříčí. Po přejití kolejí odbočíte vlevo a půjdete po polní cestě 300 metrů směrem na Náchod. Tam už uvidíte dřevěnou sochu a přírodní divadlo. A na co se můžete v přírodním divadle letos ještě těšit?

19. srpna přijede výjimečná zpěvačka a houslistka z Moravy, držitelka ceny Anděl 2005 a 2013 v kategorii world music Jitka Šuranská. Jitka je z rodu na folklóru vyrostlých zpěvaček jihovýchodní Moravy. Je členkou Cimbálové muziky Stanislava Gabriela a houslistka zlínské filharmonie. O své tvorbě říká: "Mé kořeny jsou silné, moravské... Tak silné, že je nechci opouštět. Zároveň hledám novou cestu k vyjádření."

9. září se pak můžete těšit na kapelu s židovským, romským a balkánským repertoárem. Der Šenster Gob hrají na kytaru, kontrabas, housle a klarinet. Zajímavostí je, že při svých cestách po Evropě jezdí v romantickém zeleném karavanu. Koncerty začínají v 18 hodin a mají jednotné vstupné 50 korun, které se platí až na místě. Malé občerstvení bude zajištěné.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)