Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Eliška Buociková má svůj první klip. Zpívala i v soutěži Superstar
banner

Eliška Buociková má svůj první klip. Zpívala i v soutěži Superstar

René Herzán

Úterý, 5. ledna 2016

Eliška Buociková má svůj první klip. Zpívala i v soutěži Superstar

Dvaadvacetiletá Eliška Buociková pochází z Broumova, kde v roce 2012 absolvovala místní gymnázium. Nyní studuje Arts management na VŠE v Praze a vedle toho se věnuje zpěvu. Na svoji skladbu Tajný noci natočila klip, momentálně vydala i druhou písničku Padaly hvězdy. Mimo jiné se objevila i v soutěži Superstar.

Jak ses dostala k hudbě?

Naši mě od mala vedli k různým volnočasovým aktivitám, za což jsem jim do dneška vděčná, protože jsem díky tomu neměla čas se nudit a pořád jsem se nějakým způsobem rozvíjela. Chodila jsem na výtvarku, tancovala jsem a tak, ale nic z toho mě nebavilo a nešlo mi to v takové míře, abych u toho vydržela. Když mi bylo asi deset, "zkusila" jsem zpěv. Od začátku jsem věděla, že to je to, co mě baví a co pro mě má cenu. Strašně mě to chytlo a začala jsem si hledat vzory, což zpětně vnímám velmi pozitivně – mít vzory je pro člověka výborná motivace. V patnácti jsem založila s kamarádkou holčičí kapelu. V té době jsme neměly na co hrát, ale měly jsme pocit, že budeme "druhá Nirvana", akorát v holčičím provedení. Nestalo se to. (smích)

Kapela sice poměrně dlouho hrála, ale nefungovala, tak jsme to rozpustily a nechaly to být. Pro mě to bylo velké zklamání a vnímala jsem to jako svoje obrovské selhání, i když bylo už několik let víc než jasné, že z nás jako z kapely nic moc nebude. Já jsem se ale nedokázala vyrovnat s pocitem, že bych už nikdy neměla odehrát žádný koncert a že nikdy nezažiju ten moment, kdy si vyprodaný klub zpívá moji vlastní písničku, tak jsem si řekla, že to zvládnu sama. Uvidíme...

Co se snažíš svými písničkami říci?

Svou hudbou se snažím primárně zbavovat prázdna, kterého se bojím a které občas nastává mezi mnou a mým okolím většinou mou vlastní vinou a z důvodu mojí neschopnosti vyjádřit se. Snažím se tedy touto cestou lidem sdělovat, protože občas neumím to, co chci říct, dostat do běžného dialogu. Málokterá písnička je o naštvanosti v pravém slova smyslu, protože poslat lidi do háje zvládám celkem dobře. Na druhou stranu, těch o vyrvání srdce z těla a lásce, která může člověka totálně rozbít, mám plné šuple, protože na to, říci někomu, že je idiot, a že se s ním nechci bavit, není potřeba tolik kuráže a odhodlání jako na to říct někomu: "Miluju tě!"

Co pro tebe znamená účast na soutěži Superstar?

Vzhledem k tomu, že je to ještě relativně čerstvá záležitost, funguje moje účast v Superstar jako nálepka na čele. Je strašně příjemné, když mě někdo na ulici osloví s tím, že ví, že zpívám, a v lepším případě řekne, že se mu to líbí. O trochu míň příjemné je ale zjištění, že daný člověk ví jen to, že jsem se párkrát ukázala v televizi v hlavním vysílacím čase a odzpívala tam pár "hitparádovek" na halfplayback, ale o tom, že tvořím svoje autorské písničky a zkouším se hudbou komplexně vyjadřovat, neví zhola nic. Snažím se tedy pracovat na tom, abych se této nálepky zbavila, a aby mě lidi začali vnímat jako muzikantku a ne pouze jako holku, která byla v televizi. Je to pro mě vlastně výzva a hnací motor. Tím pádem rozhodně nelituju toho, že jsem se do soutěže přihlásila, i když znovu bych to neudělala.

Jaké jsou tvoje plány do budoucna?

Na jaro plánuji hraní po klubech a hospodách. Teď jsem nějakou dobu živě nehrála, protože jsem neměla sestavený playlist, který bych mohla lidem nabídnout, aniž bych měla za sebou celou kapelu. V současné době už ale většinu písniček mám, takže na jaře mířím do klubů a hospod, abych se s lidmi konečně viděla jinde než na Facebooku a Instagramu. Bude to pro mě úplně nová role. Vždycky jsem měla kolem sebe kapelu, ale teď se budu muset spoléhat víceméně jenom sama na sebe. Budu čelit o něco větší zodpovědnosti, ale strašně se na to těším, a věřím, že to bude skvělé!

V létě bych se chtěla vrátit k buskingu a byla bych ráda, kdyby dopadlo aspoň pár open air festivalů, třeba jen regionálního dosahu. Podzim by měl být ve znamení takového zvláštního tour, ale o tom ještě nechci mluvit přímo, protože to je zatím jen ve fázi nápadu, a nevím, jestli to v té fázi taky nezůstane. Kromě toho v průběhu příštího roku určitě vznikne další klip a ráda bych se zavřela do studia, kde nahraju další písničky. Když všechno dobře půjde, vyjde v příštím roce moje první sólo EP ve fyzické podobě.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)