Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska hostil slavné Janáčkovo kvarteto
banner

Festival Za poklady Broumovska hostil slavné Janáčkovo kvarteto

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 9. července 2018

Festival Za poklady Broumovska hostil slavné Janáčkovo kvarteto

Nádherným koncertem renomovaného Janáčkova kvarteta pokračoval v sobotu 7. července festival Za poklady Broumovska. Druhé koncertní zastavení zavedlo posluchače do kostela sv. Markéty v Šonově.

Housle, viola a violoncello sehrály před festivalovým publikem hlavní roli spolu se členy Janáčkova kvarteta Milošem Vackem, Richardem Kružíkem, Janem Řezníčkem a Břetislavem Vybíralem, kteří interpretovali skladby Ludwiga van Beethovena Smyčcový kvartet č. 17 F dur op. 135 a Leoše Janáčka Smyčcový kvartet č. 2 "Listy důvěrné". Druhý koncert si přišlo vyslechnout více než 328 návštěvníků z České i Polské republiky, kteří do festivalových kasiček přispěli na dobrovolném vstupném částkou 24 000 korun.

"Bylo nám ctí přivítat na našem festivalu renomované Janáčkovo kvarteto, které minulý rok oslavilo 70. výročí vzniku a svou činností přispělo k tomu, že je Česká republika považovaná doslova za kvartetní velmoc. Soubor účinkuje na festivalu poprvé a přivezl dokonalou interpretaci pozdního Janáčka i Beethovena. Stejně jako Zemlinského kvarteto, Haas Quartet, Bennewitzovo kvarteto, Stamicovo kvarteto, polský soubor Royal String Quartet nebo norský Engegard Quartet, kteří všichni na festivalu účinkovali, patří Janáčkovo kvarteto k naprosté špičce v oboru a často také reprezentuje Českou republiku v zahraničí," uvedla ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

"Koncert byl krásný, v nádherném prostředí, a jsme velice překvapení, jaká byla vysoká návštěvnost – přišlo tolik lidí a vytvořili velice srdečnou atmosféru, takže se nám hrálo velice hezky. A navíc nás teď čeká prázdninová dovolená, ze které máme taky radost," uvedli po koncertě s úsměvem na rtech členové Janáčkova kvarteta.

Další hudební zážitek nabídne festival v sobotu 14. července od 18 hodin v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Koncert bude cenou festivalu Za poklady Broumovska pro laureáta Mezinárodní soutěže Pražské jaro 2017. Mladá houslistka Olga Šroubková, vítězka této soutěže - obor housle 2017, a violoncellista Eduard Šístek představí v netradiční kombinaci intimní program.

Foto Barbora Hrdá

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)