Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska odstartuje gospelový sbor

Festival Za poklady Broumovska odstartuje gospelový sbor

Kateřina Ostradecká, foto archiv festivalu

Čtvrtek, 29. června 2023

Festival Za poklady Broumovska odstartuje gospelový sbor

Vystoupení gospelového sboru The Jeremy Winston Chorale zahájí v sobotu 1. 7. v božanovském kostele sv. Máří Magdalény letní festival klasické i soudobé hudby Za poklady Broumovska. Sobotní koncert je již zcela vyprodán, na posluchače však čeká ještě dalších 12 koncertů, které se - až na výjimky - odehrávají v kostelech broumovské skupiny. Úlohu rezidenčního skladatele přijal pro letošek skladatel, klavírista a dirigent Jan Kučera. Vstupné na většinu koncertů je dobrovolné, výtěžek putuje na opravy kostelů. Více informací na www.zapoklady.cz

V červenci a srpnu připravuje festival dalších dvanáct koncertů a doprovodný program, které propojí téma Dech jako fenomén. Hlavní těžiště hudebního programu bude totiž spočívat v prezentaci dechových nástrojů, pěveckých souborů i sólových pěvců, „dýchat“ budou i nedávno zrekonstruované varhany v kostele sv. Petra a Pavla. „Festival Za poklady Broumovska přichystal pro posluchače na celé léto špičkovou převážně klasickou hudbu domácí i zahraniční provenience. V rámci naší činnosti podporujeme mladé interprety, přispíváme na obnovu církevních památek a poslední roky také systematicky podporujeme soudobou tvorbu tím, že oslovujeme ke spolupráci vynikající domácí skladatele. Festival tak generuje vznik zcela nového repertoáru, inspiruje a šíří povědomí o regionu netradiční cestou,“ říká ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

Rezidenčním skladatelem letošního ročníku bude dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera, který takto představuje spolupráci s festivalem: „Festival dal letos mé hudbě velkorysý prostor a já si toho moc vážím. Na pěti koncertech zazní jak skladby nové, tak staršího data. Na objednávku festivalu komponuji Halali pro skupinu lesních rohů, které budou tradičně hrát všichni účastníci hornových kurzů Broumov. Daniel a Lukáš Klánských uvedou v premiéře písňový cyklus "Písně trpělivé" a píseň Mnichova řehole, odkazující na benediktinský řád úzce spojený s broumovským klášterem. Vynikající žesťový soubor Prague Brass Quintet zahraje moji The Four Color Suite, plnou jazzových inspirací a v podání smyčcového kvarteta Apollon Quartet zazní můj raný Smyčcový kvartet č. 1, který jsem napsal ve svých 20 letech. Na závěrečném koncertu zazní moje orchestrální verze skladby Zrození. Provede ji Filharmonie Hradec Králové a dirigent Kaspar Zehnder.“

Na festivalu se dále představí jak čeští interpreti: Filharmonie Hradec Králové, cembalisté Barbara Maria Willi a Martin Hroch,  Apollon Quartet, Lukáš a Daniel Klánští, hornisté Zuzana Rzounková a Jan Vobořil, sbor Zvonky Praha a Abbellimento či soubor PBtet - Prague Brass Quintet, tak i zahraniční umělci – rakouská harfenistka Elisabeth Plank, flétnista a dirigent Kaspar Zehnder, italský hornista Luca Benucci, německý hornista Christian Lampert nebo klarinetista Jakub Bokun a kytarista Jakub Kosciuszko z Polska. Závěr festivalu obohatí již tradiční Festivalové Finále s doprovodným programem, kterým bude audiovizuální projekt Purgatio nebo prezentace regionálních umělců v rámci prohlídek kláštera i další ambientní hudba. Na většinu koncertů je dobrovolné vstupné, jehož výtěžek putuje na podporu kostelů broumovské skupiny. Informace o vstupném na zpoplatněné koncerty jsou k dispozici na www.zapoklady.cz.

18. ročník festivalu Za poklady Broumovska se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. 

Festival se v roce 2023 koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Královéhradeckého kraje, Státního fondu kultury ČR a města Broumov, které je hlavním partnerem. Generálním partnerem je společnost RSJ. Významnými partnery jsou společnosti Hobra-Školník, Alukov, Kasper, Wikov, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Z-Trade a Svíčky.cz. Partnery festivalu jsou královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Agentura pro rozvoj Broumovska, Region Broumovsko, velvyslanectví Polska, Rakouské kulturní forum, společnost Petrof, penzion Jízdárna Hejtmánkovice a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 18. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Stanice D-dur, Rádio Černá hora, Classic Praha, KlasikaPlus.cz, Opera+, časopis Harmonie, Naše Broumovsko, PROPAMÁTKY, scéna.cz, Katolický týdeník a Místní kultura.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)