Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska pokračuje v sobotu 9. července ve Vernéřovicích
banner

Festival Za poklady Broumovska pokračuje v sobotu 9. července ve Vernéřovicích

René Herzán

Čtvrtek, 7. července 2011

Festival Za poklady Broumovska pokračuje v sobotu 9. července ve Vernéřovicích

Druhý koncert hudebního festivalu Za poklady Broumovska bude patřit rodákům z Broumovska, bratrům Šimonu a Matoušovi Michalovým. Umění těchto mladých houslistů, kteří v současné době působí ve Spojených státech amerických, si mohou návštěvníci festivalu vychutnat v sobotu 9. července od 18 hodin v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích.

Kostely na Broumovsku zní festivalovou hudbou každou letní sobotu až do 3. září. Šestý ročník festivalu představuje umělce z tohoto regionu a díla s ním spjatá. Druhý koncert nebude výjimkou.

Šimon a Matouš Michalovi jsou laureáty mnoha domácích houslových soutěží a nejúspěšnější sourozeneckou dvojicí historie významné mezinárodní Kocianovy houslové soutěže. Matouš se stal laureátem jubilejního 50. ročníku a zvítězil zde v letech 2002, 2003 a 2004, Šimon je absolutním vítězem dalšího ročníku a jako jediný zvítězil ve všech kategoriích. V roce 2009 se bratři Michalovi stali absolutními vítězi a nositeli ceny H. Karáskové 43. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga, přičemž získali 1. cenu a absolutní vítězství i v národním kole. K jejich největším mezinárodním úspěchům patří 2. místo na International Competition for Young Virtuosos v Dubaji i účast na slavných světových soutěžích houslistů do 30 let - Premio Paganini Genova, Hannover International Violin Competition, Violin Competition Sion Valais, Montreal International Musical Competition. V roce 2009 nahráli v Českém rozhlase své debutové CD a též se představili s recitálem ve Studiu Live Čro3 na stanici Vltava. Představili se jako sólisté Santa Fe Pro Musica Chamber Orchestra, Filharmonie Hradec Králové, Filharmonie B. Martinů Zlín, Komorní filharmonie Pardubice, Komorního orchestru P. Haase a Symfonického orchestru Konzervatoře P.I. Čajkovského v Moskvě. Hrají na mistrovské nástroje, které jim vyrobil a zapůjčil houslařský ateliér Akord Kvint Luby u Chebu.

Program koncertu ve Vernéřovicích:

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) - Fuga a moll BWV 1003

Robert Schumann (1810 - 1856) - Abendlied

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) - Sonáta č. 7, op. 30 č. 2: 3. a 4. věta

Petr Iljič Čajkovskij (1840 - 1893) - Melodie op. 42 č. 3  

Georg Friedrich Händel (1685 - 1759) - Johan Halvorsen (1864 - 1935) - Passacaglia

Pablo de Sarasate (1844 - 1908) - Cikánské melodie op. 20

Camille Saint - Saens (1835 - 1921) - Introdukce a Rondo capriciosso a moll op. 28

Pablo de Sarasate (1844 - 1908) - Navarra pro dvoje housle op. 33

 

Matouš Michal (1992) studuje v současnosti na The Juilliard School of Music v New Yorku, ve třídě koncertního mistra a sólisty Newyorské filharmonie Glenna Dicterowa. Studuje zde díky stipendiu Julliard a za přispění několika českých nadací. Na housle začal hrát pod vedením svého otce Ladislava Michala na ZUŠ v Polici nad Metují a pokračoval na Pražské konzervatoři. Ve 13 letech, získal poprvé plné stipendium na Meadowmount School of Music, kde během čtyř let studoval v průběhu letních prázdnin u prof. Charlese Avshariana. Měl možnost účinkovat na masterclassech M. Kraut, D. Russela, S. Shippse, S. Thomas, G. Kalinovského, W. van der Sloota, E. Granata a hrát pod taktovkou Jamese Levina.

Šimon Michal (1993) začal hrát na housle pod vedením svého otce Ladislava Michala, nyní studuje na Pražské konzervatoři ve třídě prof. Jaroslava Foltýna. Dvakrát studoval s plným stipendiem na Meadowmount school of Music u prof. Charlese Avshariana a na International Music Academy Pilsen 2006 jako student S. Shippse. Měl možnost účinkoval na masterclassech B. Kuschniera, G. Dicterowa, M. Frischenschlagera a dalších.

Program festivalu Za poklady Broumovska .

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)