Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska přivítal ve Vižňově amerického hudebníka Kerryho Turnera
banner

Festival Za poklady Broumovska přivítal ve Vižňově amerického hudebníka Kerryho Turnera

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 15. srpna 2016

Festival Za poklady Broumovska přivítal ve Vižňově amerického hudebníka Kerryho Turnera

Ve vižňovském kostele sv. Anny vystoupil v sobotu 13. srpna americký skladatel Kerry Turner. Sedmý koncert hudebního festivalu Za poklady Broumovska doplnila jeho manželka Kristina Mascher Turner spolu s klavíristkou Janou Goliášovou.

Americký hornista a uznávaný skladatel Kerry Turner, který vystupuje na nejprestižnějších hudebních pódiích po celém světě, zavítal na Broumovsko už ve středu 10. srpna, kvůli mezinárodním hudebním kurzům, které jako jeden z lektorů vedl v broumovském klášteře. V sobotu pak spolu se svou manželkou Kristinou Mascher Turner zahrál na sedmém koncertě festivalu Za poklady Broumovska. Společné vystoupení s klavíristkou Janou Goliášovou přilákalo do Vižňova 340 návštěvníků. Na dobrovolném vstupném se tentokrát vybralo 19 538 korun.

Mezinárodní hudební kurzy

V sobotu také v broumovském klášteře skončil druhý ročník Letních hornových kurzů, které byly doprovodným programem festivalu. Jedenadvacet mladých účastníků z České republiky, Kanady a Maďarska se od pondělí 8. srpna hudebně vzdělávalo pod taktovkou lektorů Zuzany Rzounkové, Petra Hernycha a Kerryho Turnera. Kurzy byly zakončeny sobotním halali na nádvoří kláštera a závěrečným slavnostním koncertem.

"Atmosféra kurzů byla velmi dobrá, přátelská. Myslím, že účastníci byli spokojeni, a to samé mohu říci i o lektorech, panu Turnerovi a Hernychovi, kteří mi potvrdili, že tu byla úžasná atmosféra. Letos byly navíc kurzy delší než vloni, udělali jsme je na týden, aby se studenti naučili co nejvíce a ten posun byl znát. Byla bych velmi ráda, kdyby se broumovský klášter stal takovou líhní pro lesní roh a kdyby se podařilo dostat do povědomí, že Broumov nabízí kurzy pro tento nástroj. A protože vidím velmi kladné ohlasy u účastníků, včetně těch zahraničních, ten kraj se jim velmi líbí, tak bych byla moc ráda, kdyby se tady kurzy konaly i nadále," sdělila lektorka Zuzana Rzounková.

"Oceňuji velký entuziasmus nejen pořadatelů, ale i studentů. Když jsme sem dorazili, byl jsem velmi překvapen, protože Broumov je opravdu daleko od všeho – trvalo nám velmi dlouho, než jsme se sem dostali z Prahy. Pak jsme se ocitli v tomto překrásném klášteře a moc pěkném městě, kde jsou velmi přátelští lidé. Kurzy jsou velmi dobře organizované a hráči velmi nadaní, takže jsem velmi spokojen," řekl Kerry Turner.

Foto Petr Vreštiak

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)