Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska v sobotu začíná. Zahájí ho Pecková a Margita
banner

Festival Za poklady Broumovska v sobotu začíná. Zahájí ho Pecková a Margita

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Úterý, 23. června 2015

Festival Za poklady Broumovska v sobotu začíná. Zahájí ho Pecková a Margita

V sobotu 27. června začíná desátý ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Na návštěvníky čeká desítka výjimečných hudebních podvečerů v unikátní atmosféře barokních kostelů. Mezi vrcholy festivalových kulatin bude patřit úvodní koncert mezzosopranistky Dagmar Peckové a tenoristy Štefana Margity, hudební spolupráce dvou renomovaných souborů Stamicova kvarteta a norského Engegård Quartet nebo Requiem Eternal Light jazzového skladatele a klavíristy Karla Růžičky. Festivalové koncerty se konají každou prázdninovou sobotu od 18 hodin. Vstupné na koncerty je dobrovolné. Výtěžek z něj je určen na péči o kostely broumovské skupiny.

Letos již podesáté zamíří na Broumovsko milovníci klasické hudby na festival Za poklady Broumovska. Od 27. června do 29. srpna se vždy v sobotu v podvečer otevřou dveře jednoho z kostelů tzv. broumovské skupiny a rozezní se hudbou starých mistrů i moderních autorů v podání špičkových českých i zahraničních interpretů.

Úvodní koncert desátého ročníku festivalu představí hned dvě hvězdy české i světové operní scény mezzosopranistku Dagmar Peckovou a tenoristu Štefana Margitu. Dagmar Pecková koncertovala na festivalu poprvé v roce 2012, Štefan Margita o dva roky dříve. Od té doby drží jejich koncerty s devíti stovkami posluchačů shodně prvenství ve festivalové návštěvnosti. K desátým narozeninám popřejí festivalu a jeho návštěvníkům společně v sobotu 27. června v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích. V jejich podání zazní Mahlerovy Písně potulného tovaryše, árie Dalily z Massenetovy opery Samson a Dalila nebo pláč Federica z opery Arlesiana.

Za atraktivním úvodem nijak nezaostává ani další program. Každou prázdninovou sobotu si mohou návštěvníci vychutnat populární i méně známá díla významných českých a zahraničních autorů v podání renomovaných umělců i mladých talentovaných hudebníků, kteří získávají ceny na prestižních hudebních soutěžích. Mezi ně patří například houslistka Julie Svěcená, která se společně s klavíristou Václavem Máchou představí 18. července v Martínkovících, nebo violoncellista Ivan Vokáč, jehož recitál si můžete poslechnout v kostele sv. Barbory v Otovicích 8. srpna. Originálním zážitkem bude hudební spolupráce dvou renomovaných souborů Stamicova kvarteta a norského Engegård Quartet. V sobotu 18. července v Ruprechticích předvedou společně mimo jiné Oktet pro smyčce Es dur, op. 20 (F. Mendelssohn- Bartholdy). Festivalové partnerství Stamicovců a Engegård Quartet je možné i díky grantové podpoře z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Vůbec poprvé bude koncert festivalu Za poklady Broumovska hostit nově zrekonstruovaný kostel sv. Vavřince v Teplicích nad Metují, ve kterém se nachází varhany z roku 1832. Krásný zvuk jedněch z nejlepších varhan na Broumovsku rozezní kostelní zdi 22. srpna při koncertu varhanistky Daniely Valtové Kosinové a trumpetisty Marka Zvolánka.

Nové zázemí poskytne festivalu také revitalizovaná část broumovského kláštera. Díky zkušebnám, nahrávací technice a ubytovacím kapacitám je možné rozšířit doprovodný program festivalu a vůbec poprvé uspořádat dvoudenní hudební dílnu. Workshop, kterého se letos zúčastní studenti hry na lesní roh a flétnu, povedou členky souboru Trio la Musica. Jejich hudební profesionalitu ocení nejen studenti, ale všichni návštěvníci festivalu, kteří zavítají na koncert Tria la Musica 15. srpna v Heřmánkovicích.

Mimořádný hudební zážitek čeká na festivalové publikum také při závěrečném večeru v sobotu 29. srpna v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Sedmidílná skladba na latinské a anglické texty Requiem Eternal Light jazzového skladatele a klavíristy Karla Růžičky mistrně spojuje jazzovou hudbu a monumentální sborový zvuk v podání Kühnova smíšeného sboru. Za klavír usedne autor Karel Růžička, sólové pěvecké party přednese sopranistka Lucie Silkenová.

"Každý rok přivítá festival Za poklady Broumovska více než tři tisícovky návštěvníků. Letos jim můžeme nabídnout nejen skvělý hudební zážitek, ale také příjemný odpočinek v revitalizované klášterní zahradě, prohlídku výstav současného umění v klášterní Galerii Dům nebo nové hudební prohlídky kláštera spojené s varhanními koncerty polských umělců. Kdo by chtěl v Broumově zůstat déle, může využít nové ubytování Dům hostů v renovovaných mnišských celách přímo v klášteře," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je organizátorem festivalu.

Festival se může konat díky grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a podpoře partnerů, kterými jsou MND, VEBA, textilní závody a.s. a Raiffeisen Leasing, Královéhradecký kraj, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Biskupství královéhradecké, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko, ale také místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

"Jsme rádi, že můžeme již druhým rokem podpořit tak výjimečnou hudební událost, jakou bezesporu festival Za poklady Broumovska je. Koncerty v broumovských kostelech lákají každým rokem tisíce lidí svou autentičností a neopakovatelnou atmosférou. MND si vždy s rozvahou vybírá, jaké aktivity a sdružení podpoří, vždy hledá smysl v každém svém kroku. Tak, jak se MND chová zodpovědně k přírodě v rámci své podnikatelské činnosti a podporuje rozvoj mladých talentů, tak se festival Broumovsko snaží o zachování krásy místních kostelů a podporu nejen renomovaných, ale také mladých talentovaných hudebníků. Toto souznění se nám líbí," říká Ludvík Baleka, obchodní ředitel MND a.s.

Mediálními partnery 10. ročníku jsou Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas, Mladá fronta DNES a Naše Broumovsko.

Program festivalu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)