Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Festival Za poklady Broumovska zahájil koncertem Dagmar Peckové a Štefana Margity
banner

Festival Za poklady Broumovska zahájil koncertem Dagmar Peckové a Štefana Margity

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pondělí, 29. června 2015

Festival Za poklady Broumovska zahájil koncertem Dagmar Peckové a Štefana Margity

Koncertem mezzosopranistky Dagmar Peckové a tenoristy Štefana Margity začal v sobotu desátý ročník festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska. Publikum ve zcela zaplněném kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích odměnilo skvělý výkon dvojice zpěváků i klavíristy Miroslava Sekery dlouhotrvajícím potleskem. Úvodní koncert desátého ročníku přinesl i nový festivalový rekord ve výši dobrovolného vstupného.

Ani silná bouřka, která doprovázela zahájení desátého ročníku festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska, neodradila stovky lidí od návštěvy koncertu mezzosopranistky Dagmar Peckové a tenoristy Štefana Margity v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích. Místa k sezení i stání zcela zaplnilo 846 lidí, kteří ve skvělém podání Dagmar Peckové na úvod koncertu vyslechli Mahlerovy Písně potulného tovaryše. Štefan Margita překvapil publikum změnou programu. "Rozhodl jsem se upravit program a zazpívat píseň, která do tohoto prostoru patří," řekl publiku v unikátním prostředí kostela sv. Anny z dílny Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Více než osm stovek párů rukou ho za Ave Maria odměnilo dlouhotrvajícím potleskem. Publikum se ale v přídavku dočkalo i původně plánované árie Pláč Federica z opery F. Cilea Arlesiana.

Úvodní koncert desátého ročníku Za poklady Broumovska přinesl festivalový rekord v částce, kterou návštěvníci přispěli formou dobrovolného vstupného na péči o kostely broumovské skupiny. "Jsem rád, že má festival tolik příznivců, kteří neváhají přispět na zdejší kostely," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je organizátorem festivalu. "Při prvním letošním festivalovém koncertu přispělo publikum na dobrovolném vstupném částkou přesahující 64 tisíc korun, to je o 7 tisíc korun víc, než dosavadní rekord z loňského koncertu Pavla Šporcla," dodává Školník.

Další hudební zážitek nabídne festival už příští týden. V sobotu 4. července rozezní kostel sv. Anny ve Vižňově díly L. van Beethovena, V. Nováka a F. Mendelssohna – Bartholdyho Kubelíkovo trio. Koncert začíná v 18 hodin.

Foto Jaroslav Winter

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)