Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Filip a Jáchym. Undergroundový klub Eden prožije Víkend s Topoly
banner

Filip a Jáchym. Undergroundový klub Eden prožije Víkend s Topoly

René Herzán

Středa, 1. listopadu 2017

Filip a Jáchym. Undergroundový klub Eden prožije Víkend s Topoly

V pátek 3. listopadu od 20 hodin se v broumovském Edenu bude promítat film Takovej barevnej vocas letící komety. Je věnován Filipu Topolovi, kterému ostré žiletky v jeho těle 19. června 2013 ukončily jeho mladý (48) život. V sobotu od 20 hodin bude mít v klubu autorské čtení Filipův bratr Jáchym, který minulý týden obdržel Státní cenu za literaturu a po osmi letech mu vyšla kniha s názvem Citlivý člověk.

Filip Topol byl zpěvák, klavírista, skladatel, textař, básník a prozaik, roku 1979 založil se svými spolužáky ze základní školy – bubeníkem Davidem Skálou a baskytaristou Janem Hazukou – kapelu Psí vojáci, která se stala podstatnou součástí pražské undergroundové scény. Po gymnáziu vystudoval obor varhany na Konzervatoři pro pracující. Živil se jako programátor, od roku 1990 se začal věnovat profesionálně hudbě.

"Filip Topol se svojí skupinou Psí vojáci zanechal po sobě v hudebním světě hodně hlubokou brázdu a nebude jednoduché, spíše si myslím, že je to dokonce nemožné, pokračovat v jejich stopě. Poprvé jsem se s Filipem Topolem setkal v roce 1981. V létě 1983 v Malostranské besedě v Praze jsme se domluvili na hraní Psích vojáků v Šonově. Nakonec jsem se rozhodl pro koncert v sousední vesnici. Ten se bohužel neuskutečnil, neboť v den koncertu přišla paní hostinská o berlích s tím, že má zlomenou nohu. Až později jsem se dozvěděl, že StB na paní hostinskou "klekla", a ta to vyřešila tak, že si na zdravou nohu nechala dát sádru, abychom jí uvěřili. Celkem jsem dělal tři koncerty Psích vojáků a ten poslední v Šonově byl jejich předposlední v kariéře, ne-li poslední. Když jsem s Filipem v tu dobu mluvil, začal jsem chápat jeho text písně Russian mystic pop op. IV. Bavili jsme se o místní architektuře a navštívili jsme kostel sv. Markéty v Šonově. Pamatuji se, jak byl zdrcený při pohledu na zničené varhany a projevil přání si v některém kostele zahrát. Toto jeho přání jsem mu splnil a dne 21. června 2008 měl varhanní koncert v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Kostel byl tehdy plný a vzniklo z tohoto koncertu slušné video. I Jáchym Topol zde není poprvé a jsem upřímně rád, že si na nás udělal čas a že budeme mít možnost se blíže seznámit s jeho tvorbou a názory," vzpomíná na svá setkání s bratry Topolovými pořadatel akce Stanislav Pitaš.

V pátek je vstupné 50 korun, v sobotu 80 korun. Klub Eden bude po oba dny otevřený od 19 hodin.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)