Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Free World Broumov 2023

Free World Broumov 2023

Text a foto Petr Štěpnička

Pondělí, 3. července 2023

Free World Broumov 2023

Broumov má za sebou další ročník jedinečného hudebního svátku Free World. 

Free World Broumov vyniká nejen velkým množstvím muzikantů, kteří se dělí o mikrofony a základní rockové nástroje, ale i místem konání na Kostelním náměstí, jež této akci již počtvrté nabídlo svoji útulnou dlaň. Diváci se zde mohou rozmístit kruhově po celé ploše náměstí, čímž se krom výborné kulisy zdůrazňuje pocit společenské sounáležitosti a jednolitého sevření. Tedy hodnot, které jsou zároveň hlavním tématem dané akce. 

V pozici hlavní "tažné" kapely se opět představila parta Trilobeat, kterou pod pódiem doprovodilo několik bubeníků, kytaristů a basistů. Playlist byl prodloužen o několik nových skladeb, čímž jejich celkový počet vzrostl na rozumných patnáct kousků a návštěvníci díky tomu mohli na místě déle pobýt, případně vypít větší množství osvěžujících tekutin. Vzpomínalo se na Václava Havla, jeho první choť, ale třeba i na Petra Hoška z punkových Plexis, jenž skonal na začátku letošního roku. Organizátor tohoto hudebního dýchánku, pan Stanislav Pitaš, neopomněl zmínit okupovanou Ukrajinu, nejprve se však překvapivě rozhodl promluvit o "problémové komunikaci s některými zaměstnanci města", kteří podle něj namísto podpory usilují spíše o bojkot akce. Pan Pitaš - evidentně pod návalem čerstvých emocí - dokonce zpochybnil možnost konání příštího ročníku, což by ovšem byla velká škoda a nezbývá než doufat, že se najde "smírčí soudce", který oběma stranám pomůže najít rozumné řešení.

Diváci si už totiž na Free World zvykli a navštěvují jej v čím dál větším množství. Pro mnohé znamená symbolické otevření nejkrásnějšího období v roce, ke kterému se hudba a zpěv prostě hodí. Mezi nabízenými písněmi ani tentokrát nechyběly fláky "Rockin´ in the Free World", "Heroes", "Muchomůrky bílé" nebo nejtvrdší moment v podobě songu "Paranoid", o nějž se tradičně postarala parta Lorda Bishopa. Tito sympatičtí kumpáni si broumovskou akci oblíbili a neváhají na ni - potažmo na navazující večerní vystoupení v klubu Eden - přicestovat až ze Spojených států. I tak se dá vyjádřit sounáležitost, jež by měla zvítězit úplně nad vším, o to více pak nad žabomyšími spory vedenými na lokální úrovni.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)