Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hana Lundiaková nahrála nové album Bído, čau…
banner

Hana Lundiaková nahrála nové album Bído, čau…

René Herzán

Čtvrtek, 3. prosince 2015

Hana Lundiaková nahrála nové album Bído, čau…

Hana Lundiaková z Broumova, která vystupuje pod uměleckým pseudonymem Stinka, se po dvou letech vrátila do nahrávacího studia. Nových deset písniček shrnula pod název Bído, čau... Na jaře Stinka plánuje vystoupit i na Broumovsku.

"Jde o skutečně první čistě autorské album, jak hudebně, tak textově. Po románu Imago Ty trubko! jde o skutečně zásadní počin. K nahrávání si Hana Lundiaková přizvala skvělé české muzikanty: Ondřeje Ježka z OTK, Martina Černého z Rudovousu, kytaristu Františka Holého, Martina Petráska na bicí, trumpetistu Jana Vondrýsku, ale i známou Muchu a Supici ze Tří sester Veroniku Borovkovou. Album Bído, čau… přináší písničky s drivem, který byste u akordeonu nečekali. Ne nadarmo má Stinka největší harmoniku mezi českými holkami s harmoškou. Její nástroj má 120 basů. V kuloárech se již hovoří o albu letošního roku 2015," uvádí server Indies Scope.

Album jsi vydala vlastním nákladem. Bylo těžké najít všechny sponzory, dárce a podporovatele?

Vlastním nákladem vyšlo první CD Krrrva! Ještě teď dlužím tisíce za tiskárnu a lis. Na nahrávání alba Bído, čau… mi přispěli fanoušci prostřednictvím internetu, i proto na obalu desky najdete více než 70 jmen lidí, kteří se na tom finančně podíleli. Vydání se ujal label Polí5, který zastřešuje podobně šílené menšinové hudební projekty, jako je ten můj. Krom toho jsem za vybrané peníze nechala vyrobit Stinka-mariášové karty s fotografiemi Petra Jedináka. Mezi mé významné mecenáše patří moje sestra Marie Hribal Lundiaková, Zlata Hálová a Jan Školník – ale je tu i hodně mých kamarádů z Broumova, celé ČR a Evropy. Všichni tihle lidé dobře znají umělce a velmi dobře vědí, že alternativní muzika negeneruje takřka žádný zisk. A dobře vědí také to, jak vypadá společnost bez umělců a ideově svobodné kultury…

Tvůj předposlední projekt byl román Imago Ty trubko!, nyní je to nové CD. Do čeho se vrhneš teď? Už v tobě zraje nějaký nápad?

Nápadů mám mnoho, spíše hledám čas na jejich realizaci. Pracuju jako ostatní lidé, mám se jako svobodná maminka co ohánět, a i když mě práce knižní redaktorky nesmírně baví, je mi líto, že na psaní a muziku je tak málo chvil. Každopádně mám plány s akordeonem, ještě víc dynamizovat svůj styl hraní, možná i s pomocí elektroniky. A co se psaní týká: Je toho více. Zraje mi novela Žana a soubor próz s pracovním názvem Dítě normalizace. Kéž bych mohla jen a jen psát.

Kdy tě uvidíme při nějakém vystoupení v Broumově?

V Broumově určitě zahrajeme se Stinkou po novém roce. Dost se na to těším, ještě není jisté, zda v Broumově, Vernéřovicích, nechávám to zatím otevřené, i podle možností místních organizátorů, kteří jsou velmi vstřícní. Určitě ale někdy zjara. Až bude klid po naší cestě do Švýcarska. Na internetu si totiž v rámci podpory alba Bído, čau… zakoupil náš koncert také švýcarský milenecký pár. Takže musím dostát slibu a jet jim spolu s kytaristou a možná i bubeníkem zahrát naše songy.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)