Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Harfenistka Kateřina Englichová zahraje v kostele sv. Máří Magdaleny v Božanově
banner

Harfenistka Kateřina Englichová zahraje v kostele sv. Máří Magdaleny v Božanově

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Čtvrtek, 7. srpna 2014

Harfenistka Kateřina Englichová zahraje v kostele sv. Máří Magdaleny v Božanově

V sobotu 9. srpna otevře festival Za poklady Broumovska sedmý kostel broumovské skupiny. Tentokrát pozve posluchače do kostela sv. Máří Magdaleny v Božanově na koncert harfenistky Kateřiny Englichové. V jejím mistrovském podání si budou návštěvníci koncertu moci vychutnat například Suitu pro harfu od Luboše Sluky, Debussyho Svit luny nebo Trnečkovu úprava Smetanovy Vltavy pro harfu. Koncert začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Přední česká harfenistka Kateřina Englichová přijíždí na festival Za poklady Broumovska znovu po třech letech. V roce 2011 její společný koncert s hobojistou Vilémem Veverkou přilákal téměř pět stovek posluchačů a zařadil se tak mezi první pětici nejúspěšnějších festivalových koncertů. Velký zájem očekávají pořadatelé festivalu i tentokrát.

"Božanovský kostel sv. Máří Magdaleny patří mezi největší z kostelů, ve kterých se festival koná. V minulosti hostil například koncert Štefana Margity, který navštívilo více než 900 lidí. Nabízí téměř 400 míst k sezení v kostelních lavicích, pokud bude třeba, otevřeme se svolením pana faráře také horní ochoz," říká ředitelka festivalu Za poklady Broumovska Marcela Lilingová.

Velký zájmem posluchačů o zdejší koncerty a jedinečnou festivalovou atmosférou oceňuje i Kateřina Englichová: "Atmosféra zdejších koncertů je jedinečná, i pro nás hudebníky je vystoupení tady zážitkem. Při naprosté většině koncertů musíme postupně navazovat kontakt mezi námi a publikem, chvíli trvá, než se naladíme na stejnou vlnu. Zdejší koncerty jsou jiné. Od prvního momentu cítíme souznění s prostorem a hlavně posluchači. Pozornost a radost, se kterou hudbě naslouchají, je i pro nás unikátním zážitkem."

Tím nepochybně bude i sobotní koncert (9. srpna) v Božanově. Na návštěvníky koncertu čeká hudební setkání s díly J. S. Bacha, C. Debussyho, S. Prokofjeva, L. Sluky či Trunečkova úprava Smetanovy Vltavy pro harfu Fantazie na symfonickou báseň Vltava pro harfu sólo op.45 v mistrném podání Kateřiny Englichové.

Program koncertu:

Luboš Sluka: Suita pro harfu
1. Preludio
2. Minuetto
3. Rigaudon
4. Courante
5. Gigue

Johann Sebastian Bach - M. Grandjany: Book of J. S. Bach /výběr/
Claude Debussy: Svit luny
Sergej Prokofjev: Preludium C dur
Carlos Salzedo: Chanson dans la nuit - Píseň noci
David Watkins: Tanec ohně
Ivana Loudová: Solo per il re Davide
J. H. Trneček - Bedřich Smetana: Fantazie na symfonickou báseň Vltava pro harfu sólo op.45

Kateřina Englichová je absolventkou Curtisova institutu ve Filadelfii a vítězkou Pro Musicis International Award v New Yorku a Torneo International Competition v Itálii. Vystudovala Konzervatoř v Praze a díky Fullbrightově stiendiu také Curtsův institut ve Filadelfii, USA /prof. Marilyn Costello/. Absolvovala řadu mistrovských kurzů s předními světovými harfenistkami, jako jsou např. Marielle Nordmann /Francie/, či Helga Storck /Německo/. Je vyhledávanou sólovou hráčkou, koncertovala s americkými, asijskými a evropskými prestižními orchestry. Vystupuje často i jako komorní hráčka. V únoru 1998 debutovala jako sólistka v newyorské Carnegie Hall. Je častým hostem významných světových festivalů, na svém kontě má řadu prestižních zahraničních turné. Kromě tradičního repertoáru vyhledává i soudobou hudbu (Trojkoncert Jana Hanuše s Českou filharmonií, Dvojkoncert pro hoboj, harfu a smyčce F. Martina s Moravskou filharmonií Olomouc a Pražskou komorní filharmonií, Dvojkoncert pro hoboj, harfu a orchestr W. Lutoslawského). Kateřina Englichová pravidelně nahrává pro Český rozhlas a Českou televizi. Na svém kontě má již téměř 30 nahrávek pro různé nahrávací společnosti (Arcodiva, Exton, Praga Digital, Supraphon, Discover Koch International ad.). Od září 2005 je externím pedagogem harfy New York University. Kateřina Englichová je držitelkou ceny Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii za přínos v oblasti komorní hry.

Foto stránky Kateřiny Englichové - www.englichova.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)