Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Houslista Josef Kekula: "Je obdivuhodné, jak se vám daří opakovaně naplnit kostely, je krásné tady hrát."
banner

Houslista Josef Kekula: "Je obdivuhodné, jak se vám daří opakovaně naplnit kostely, je krásné tady hrát."

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pondělí, 18. srpna 2014

Houslista Josef Kekula: "Je obdivuhodné, jak se vám daří opakovaně naplnit kostely, je krásné tady hrát."

"Je obdivuhodné, jak se vám daří opakovaně naplnit kostely, je krásné tady hrát," vzkázal po osmém koncertě posluchačům i organizátorům festivalu Za poklady Broumovska člen Stamicova kvarteta houslista Josef Kekula. Právě Stamicovo kvarteto a klavírista František Malý v sobotu přilákali do kostela sv. Jakuba Většího v Ruprechticích 320 posluchačů.

Stamicovo kvarteto je jako patron kulturních programů v klášterní Zahradě na Broumovsku častým, a vždy s nadšením očekávaným hostem. I přes nepřízeň počasí se na koncert Stamicovců a jejich hudebního hosta, skvělého klavíristu Františka Malého, vydalo 320 posluchačů, kteří zaplnili kostel do posledního místa.

V kostelních lavicích zasedli také hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, starostka Meziměstí Eva Mücková, předsedkyně MAS Broumovsko+ Eva Blažková a sponzoři a partneři festivalu. Skvělé podání Janáčkova Smyčcového kvartetu č. 2 Listy důvěrné a Sukova Klavírního kvintetu g moll odměnily stovky párů rukou dlouhým potleskem.

Dobrovolné festivalové vstupné je určeno na péči o kostely broumovské skupiny. Návštěvníci sedmého koncertu přispěli částkou 17 250 korun. Po osmi koncertech již koncerty devátého ročníku navštívilo téměř 2 400 posluchačů, dobrovolné vstupné přesahuje 130 tisíc korun.

Festival Za poklady Broumovska se pomalu chýlí ke konci a s ním i výprava dějinami české hudby. V sobotu 23. srpna čeká posluchače devátý koncert, který představí hudbu autorů první poloviny 20. století Vítězslava Nováka a Bohuslava Martinů v podání Tria Martinů. Koncert se koná v kostele sv. Jiřího a Martina v Martínkovicích a začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)