Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Houslistka Julie Svěcená a klavírista Václav Mácha zahrají ve Vižňově
banner

Houslistka Julie Svěcená a klavírista Václav Mácha zahrají ve Vižňově

Markéta Hlavicová

Čtvrtek, 16. srpna 2012

Houslistka Julie Svěcená a klavírista Václav Mácha zahrají ve Vižňově

Hudební festival Za poklady Broumovska prezentuje renomované hudebníky a hudební tělesa, dává však také prostor talentovaným mladým umělcům. Mezi ně patří laureátka řady hudebních soutěží houslistka Julie Svěcená, která společně s klavíristou Václavem Máchou vystoupí při osmém festivalovém koncertu v sobotu 18.srpna od 18 hodin v kostele sv. Anny ve Vižňově. Vstupné je dobrovolné.

Julie Svěcená je studentkou Pražské konzervatoře. Zděděný talent dcery houslisty Jaroslava Svěceného dokazují úspěchy mladé hudebnice v řadě soutěží. Je vítězkou soutěže Prague Junior Note 2008, v únoru 2010 získala 1. cenu na Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga, v průběhu roku 2010 obdržela na Mezinárodní houslové soutěži Georga Philippa Telemanna v polské Poznani 2. cenu, letos v lednu získala na Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga 2012 druhou cenu v kategorii komorních souborů a titul laureáta. Vystupovala mnohokrát v zahraničí, pravidelně spolupracuje s domácími komorními orchestry, spolupracovala také se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Zlínskou, Teplickou či Plzeňskou filharmonií. Jako sólistka koncertovala na významných domácích festivalech. Na své první samostatné CD „Julie", natočila skladby Brahmse, Sarasate, Ravela, Ševčíka, Ondříčka a Ysaÿe.

Václav Mácha (1979) absolvoval Hudební školu hl. m. Prahy a následně se stal ve svých 15 letech nejmladším posluchačem Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Moravce. S úspěchem se pravidelně zúčastňuje mezinárodních soutěží (např. Virtuosi per musica di pianoforte, 1. cena, Concertino Praga, 2. místo, soutěž o "Evropskou hudební cenu" v Dublinu, 3. cena, zvláštní cena za nejlepší interpretaci Beethovenových skladeb na soutěži Valsesia v Itálii, 2. cena na soutěži Karl-Bergemanna v Hannoveru atd.). Václav Mácha uskutečnil řadu celovečerních recitálů v nejvýznamnějších koncertních sálech Prahy (už v 15 letech měl samostatný recitál ve Dvořákově síni Rudolfina) i dalších městech republiky, a také v evropských městech. Opakovaně vystupoval v USA, Kanadě, Mexiku, Turecku, Japonsku, Singapuru, Malajsii. Hrál s Českou filharmonií, BBC Symphony Orchestra, Pražskou komorní filharmonií a dalšími.

Publiku festivalu Za poklady Broumovska mladí hudebníci představí díla Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Johannese Brahmse, Pabla de Sarasate, Ilji Hurníka, Charlese Gounoda či Antonína Dvořáka. Úplný program koncertu naleznete na www.zapoklady.cz.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)