Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudbu ze sbírek českých barokních klášterů představí na festivalu Za poklady Broumovska soubor Victoria Ensemble

Hudbu ze sbírek českých barokních klášterů představí na festivalu Za poklady Broumovska soubor Victoria Ensemble

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 22. července 2021

Hudbu ze sbírek českých barokních klášterů představí na festivalu Za poklady Broumovska soubor Victoria Ensemble

Festival Za poklady Broumovska zavede v sobotu 24. července 2021 posluchače do božanovského kostela sv. Máří Magdalény. V podání souboru Victoria Ensemble zazní festivalová premiéra skladeb broumovského regenschoriho Antonína Celestýna Mentzela a další díla z hudebních sbírek českých barokních klášterů. Vstupné na koncert je dobrovolné.

V programu božanovského koncertu zazní v podání souboru Victoria Ensemble méně známé skladby první poloviny 18. století, dochované v hudebních sbírkách českých barokních klášterů, v archivu broumovském, rajhradském, strahovském, piaristické koleje ve Slaném apod.  

Broumovský klášter byl v 18. století díky hudbymilovným opatům jedním z nejvýznamnějších hudebních středisek českých zemí. Působil zde také místní učitel a regenschori Antonín Mentzel (1684–1740), jehož skladby uvádí festival v tomto programu jako svou premiéru. Skladatelskou osobnost zapomenutého broumovského učitele a chorregenta Antonína Celestýna Mentzela objevila během přípravy své diplomové práce na Hudební vědě umělecká vedoucí souboru Viktorie Dugranpere. Podle jejího bádání se „Mentzel narodil nejspíše v roce 1684 ve Vižňově nedaleko Broumova. Vystudoval broumovské klášterní gymnázium a v roce 1707 byl jmenován ludirektorem na broumovské farní škole. Ta byla pevně spjata s kůrem farního kostela sv. Petra a Pavla, jehož hudební provoz měl Mentzel na starost. Zároveň byl varhaníkem také v klášterním chrámu sv. Vojtěcha, vzdáleném pouhých pár desítek metrů. Podle dochovaných hudebnin a pramenů z 18. století můžeme soudit, že úroveň hudebního provozu obou broumovských „scén“ byla poměrně vysoká. Chrámové sbory provozovaly náročné a rozsáhlé kompozice v té době populárních skladatelů. Činili se také lokální skladatelé, kteří komponovali dle potřeby obou kůrů.“

V klášterní sbírce uložené v Českém muzeu hudby se dochovalo pět jeho kompozic, které Viktorie spartovala a připravila k provozování. V programu zazní jeho Miserere (žalm 51 – „Smiluj se nade mnou, Bože…“) a Litanie k patronům českým.“

Program:

Hudba českých barokních klášterů

Bohuslav Matěj Černohorský: Laudetur Jesus Christus

Antonín Reichenauer: Offertorim de Virgine "In Gloria Jerusalem"
Antonín Reichenauer: Offerorium de Virgine "Zelo, zelata sum"

Gunther Jacob: Dialogus valedictorius inter Iesum et Mariam 

Adalbert Pelikán: Gloria, Credo/ Missa Sancti Adalberti

Antonín Reichenauer: Offertorium de Virgine "Vulnerasti cor meum"

Antonín Reichenauer: Offerorium de Visitatione "Generationes dicant te omnes"

Antonín Celestýn Mentzel: Miserere mei Deus 

Antonín Celestýn Mentzel: Litanie de Sancti Patronis regni Bohemie 

Prezentace a znovuobjevování děl broumovského hudebního archivu je jedním z dlouhodobých cílů festivalu Za poklady Broumovska. V minulých letech proběhla v rámci festivalu například obnovená premiéra školské hry Augustina Šenkýře Dies Numini et Principi v podání členů orchestru a sboru Národního divadla, v roce 2020 společnost Za poklady Broumovska o.p.s. vydala tiskem faksimile opisu Beethovenova klavírního koncertu č. 1 C dur, nalezeného v nezpracované části hudebnin broumovského archivu a navázala jeho provedením Filharmonií Hradec Králové s klavíristou Matyášem Novákem.

Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek putuje na pomoc kostelům. Z důvodu aktuálních nařízení vlády je kapacita kostelů pro návštěvníky omezena na 75 %. Pořadatelé taktéž prosí návštěvníky o dodržování aktuálních nařízení pro účast na koncertu.  Místa na koncert je možné rezervovat na emailu tereza.kramplova@zapoklady.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)