Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební festival Za poklady Broumovska symbolicky zahájil Jaroslav Svěcený
banner

Hudební festival Za poklady Broumovska symbolicky zahájil Jaroslav Svěcený

Kateřina Ostradecká

Středa, 3. května 2017

Hudební festival Za poklady Broumovska symbolicky zahájil Jaroslav Svěcený

Koncertem pro deset strun se v pondělí 1. května rozezněl sál Dřevník broumovského kláštera. Vystoupení Jaroslava Svěceného a Miloslava Klause symbolicky zahájilo letošní 12. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska.

Benefiční koncert navázal na loňský, první ročník, během něhož vystoupil ve Dřevníku houslový virtuos Pavel Šporcl. Koncert byl úspěšný, tradice se ujala, a tak se letošních úvodních benefičních tónů ujali houslový virtuos Jaroslav Svěcený a kytarista Miloslav Klaus. Během hodinového koncertu, v jehož závěru si publikum vyžádalo dva přídavky, byla představena díla Nicoly Paganiniho, Maura Giulianiho či Filippa Gragnaniho pro housle a kytaru, slavná Ave Maria argentinského skladatele Ástora Piazzolly či neméně známá hudební melodie Johna Williamse z filmu Schindlerův seznam.

"Já jsem velmi rád zpátky v Broumově, protože jsem na Broumovsko jezdil od šesti let s maminkou, babičkou a dědou, takže Broumov znám opravdu velmi dobře. Moc mě baví a moc se mi líbí, že tu vzkvétají a začínají se rozvíjet věci, které mají co do činění s historií a kulturou a že se tento prostor naplňuje další formou a dalším způsobem životního stylu, což je pro nás, kteří jsme z hradeckého kraje, určitě skvělá zpráva," uvedl Jaroslav Svěcený, který při koncertu divákům představil také své vzácné italské a francouzské housle.

Výtěžek ze vstupného na koncert, více než třicet tisíc korun, poputuje stejně jako vloni na podporu letního festivalu klasické hudby Za poklady Broumovska. Ten bude oficiálně zahájen v sobotu 1. července od 18 hodin v božanovském kostele sv. Máří Magdalény vystoupením předního českého hobojisty Viléma Veverky a souboru Ensemble 18+.

12. ročník festivalu podpořili partneři MND a Kasper, Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 12. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Opera+, Harmonie, Týdeník Rozhlas, Hudební rozhledy, Propamátky a Naše Broumovsko.

Aktuální informace najdete na webových stránkách festivalu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu.

Foto Jaroslav Winter

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)