Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební festival Za poklady Broumovska začíná již tuto sobotu
banner

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná již tuto sobotu

René Herzán

Středa, 29. června 2011

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná již tuto sobotu

Tuto sobotu 2. července začíná 6. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Úvodní festivalový podvečer bude patřit harfenistce Kateřině Englichové a hobojistovi Vilému Veverkovi, které doprovodí recitací herec Jan Čenský.

Koncert začíná v 18.00 hodin v kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích.

Další sobotní večery naplní hudbou například kytarista Pavel Steidl, violoncellista Jiří Bárta nebo mladý soubor Orbis Trio. Jeden z festivalových koncertů bude patřit místním rodákům, bratrům Matoušovi a Šimonovi Michalovým, houslistům působícím v USA. Festival zakončí 3. září soubor Octopus Pragensis koncertem inspirovaným hudebními materiály z archivu kláštera v Broumově. Program festivalu je k dispozici na www.zapoklady.cz . Festivalové koncerty se konají každou prázdninovou sobotu vždy od 18.00 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného je využit na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

První koncert festivalu Za poklady Broumovska v Ruprechticích nabídne souznění hudby a veršů. Harfenistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka společně s hercem Janem Čenským představí svůj nový společný projekt Vita Caroli. Tóny skladeb slavných mistrů bude střídat čtení ze středověkých textů popisujících mnohdy dramatické epizody z mládí Karla IV, v nichž se objevuje i oblast Broumovska.

Program koncertu:

Claude Debussy: Reverie pro hoboj a harfu

Antonín Dvořák: Dvě biblické písně pro hoboj a harfu

Sláva Vorlová: Serenáda pro hoboj a harfu (třívětá)

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonáta e moll pro hoboj a harfu K. V. 304 (dvouvětá)

Claude Debussy: Menuet pro hoboj a harfu

Claude Debussy: Preludium pro hoboj a harfu

Kateřina Englichová je absolventkou Konzervatoře v Praze a Curtisova institutu ve Filadelfii. Je vítězkou řady světových soutěží. Koncertuje po celém světě, kromě sólových recitálů a koncertů s orchestry se věnuje také komorní hře, pravidelně nahrává pro Český rozhlas a Českou televizi. Na svém kontě má kolem 30 nahrávek pro různé společnosti. Od září 2005 je lektorkou harfy na New York University v Praze. Kateřina Englichová je držitelkou ceny Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii za přínos v oblasti komorní hry.

Vilém Veverka je jedním z nejrespektovanějších českých hobojistů současnosti. Je absolventem Pražské konzervatoře a HAMU v Praze. Zásadním impulsem v jeho dalším rozvoji však bylo účinkování v Gustav Mahler Jugend Orchester, kde si jej vyhlédl přední německý hobojista Dominik Wollenweber. V letech 2000–2006 tak Vilém Veverka formoval své hudební vzdělání na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně, které obohatil o dvouleté účinkování v proslulé Berlínské filharmonii (Karajan Stiftung), 2003–2005. Nastoupená cesta vyvrcholila vítězstvím v jedné z nejprestižnějších hobojových soutěží Tokyo / Sony Music Foundation (2003). S Kateřinou Englichovou spolupracuje od roku 2005. Společně vystoupili na mnoha prestižních podiích Evropy. Vrcholem jejich aktivit byla realizace CD (Supraphon) s hudbou pro hoboj, harfu a klavír (spolu s Ivo Kahánkem). Vilém Veverka je sólistou Filharmonie Brno, zakládajícím členem Phil-Harmonia Octet Prague a New Approach Ensemble a oficiálním hráčem firmy Buffet--Crampon France.

Herec Jan Čenský pochází z Prahy, studoval hudebně dramatický obor na pražské konzervatoři a ještě za studií dostal příležitosti před filmovou a televizní kamerou. Po ukončení studia na konzervatoři v roce 1983 nastoupil do Divadla pod Palmovkou, hostoval v Národním divadle (Hrátky s čertem) a od roku1990 působil v divadle Ta Fantastika. V posledních letech se Jan Čenský věnuje také moderování.

Program a úvodní slovo prvního koncertu festivalu Za poklady Broumovska v Ruprechticích.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)