Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební festival Za poklady Broumovska začíná již tuto sobotu, opět nabídne nevšední hudební zážitky
banner

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná již tuto sobotu, opět nabídne nevšední hudební zážitky

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 30. června 2016

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná již tuto sobotu, opět nabídne nevšední hudební zážitky

11. ročník festivalu Za poklady Broumovska bude zahájen v sobotu 2. července v otovickém kostele sv. Barbory. Letní hudební cyklus opět nabídne desítku podvečerních koncertů renomovaných českých i zahraničních interpretů v unikátních broumovských kostelích.

Tradiční letní festival Za poklady Broumovska vstupuje letos do své druhé dekády. 11. ročník zahájí přední český houslista Jan Fišer a violoncellista Philip Graham spolu se stipendisty české Akademie komorní hudby a německé nadace Villa Musica, v sobotu 2. července, od 18 hodin, v kostele sv. Barbory v Otovicích. Vstupné na tento koncert i všechny ostatní koncerty je dobrovolné. Výtěžek pomůže kostelům, ve kterých se koncerty konají.

"Dobrovolné vstupné je velkým bonusem koncertů. Vůbec si nevybavuji, že by bylo možné během léta kdekoli jinde v republice slyšet všechna ta špičková jména za podobných podmínek. I proto si myslím, že lidé k festivalu získali svůj vztah a kostely jsou v době festivalu plné. Těší mě, že festival přispívá regionu a obohacuje ho v letních měsících o zajímavý program," říká dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová.

"Poklady" budou letos lákat například na koncert světově proslulého hornisty a skladatele Kerryho Turnera, který vystoupí 13. srpna ve vižňovském kostele sv. Anny, spolu s pianistkou Janou Goliášovou. Silný hudební zážitek slibuje i vystoupení jednoho z nejnadanějších českých varhaníků Aleše Bárty, jenž předvede své umění 30. července v martínkovickém kostele sv. Jiří a Martina, dále koncert špičkového komorního souboru Bennewitzovo kvarteto, který se uskuteční 16. července ve vernéřovickém kostele sv. Michaela, nebo koncert jazzového hudebníka Karla Růžičky. Ten zakončí festival spolu s Kühnovým smíšeným sborem v sobotu 3. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Podrobný program, fotogalerii a další informace najdete na webu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu.

Součástí letošního ročníku jsou také doprovodné mezinárodní Letní hornové a flétnové kurzy, které se uskuteční ve dnech 8. – 13. srpna v broumovském benediktinském klášteře pod vedením lektorů Kerryho Turnera, Zuzany Rzounkové, Petra Hernycha a Marty Korduljak. Určeny jsou studentům ZUŠek či konzervatoří, bez omezení věku. Přihlášky je možné podávat do 31. července na webu festivalu.

"V roce 2012 jsme hráli v Broumově se členy pražského dechového souboru Lignum Quintet na hudebním festivalu Za poklady Broumovska. Součástí festivalu byla i každoroční hudební dílna pro děti a mládež, kde jsme byli lektory. Kouzelné prostředí skal, velký zájem dětí a rodičů a skvělá atmosféra nás velmi překvapily a potěšily. Tehdy v mé hlavě vznikl nápad uspořádat v Broumově hudební kurzy pro ty, kteří již na nástroje hrají a chtějí se pod odborným vedením zdokonalit," komentuje vznik hudebních kurzů jejich lektorka, pedagožka a hudebnice Zuzana Rzounková.

Festival letos podpořili partneři MND, textilní závody VEBA a Raiffeisen Leasing, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko, Státní fond kultury ČR a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

"Letošní 11. ročník festivalu je pro mne spjat s poselstvím o síle spolupráce. Za celým projektem totiž stojí součinnost správců kostelů, v nichž festival probíhá, a místních měst a obcí, které ho podporují stejně jako celá řada místních firem. V kruhu podporovatelů jsou i krajské a národní instituce zaměřené na kulturu a také další sponzoři, kterým nejsou živá kultura ani historické dědictví lhostejné. Takto široká spolupráce není vždy snadná, hledají se průniky možných řešení, což vyžaduje velký nadhled a velkorysost od všech zúčastněných. Ale výsledek stojí za to," říká Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska, která festival od roku 2008 pořádá. První dva ročníky festivalu pořádal v letech 2006 a 2007 Dobrovolný svazek obcí Broumovsko.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)