Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební festival Za poklady Broumovska začíná už za dva týdny
banner

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná už za dva týdny

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Pondělí, 18. června 2012

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná už za dva týdny

Již za dva týdny začíná 7. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Od soboty 30. června do soboty 1. září se každý víkend rozezní jeden z deseti unikátních barokních kostelů na Broumovsku hudbou starých mistrů i současných autorů. Vedle mladých umělců nabídne koncerty umělců zvučných jmen, jako je mezzosopranistka Dagmar Pecková, soubor staré hudby Musica Florea nebo Zemlinského kvarteto. Letošní ročník přináší také unikátní doprovodný program pro děti i dospělé – hudební dílnu na Bischofsteině v Jiráskových skalách a jedinečný koncert Filharmonie Hradec Králové pod širým nebem v Adršpašských skalách.

V Broumově budou znít varhany, ve Vernéřovicích Dvořákovy písně v podání Dagmar Peckové

Jako každý rok nabídne i letos festival 10 koncertů v kostelích na Broumovsku. Devětkrát zazní klasická hudba, jednou jazz. Festival začíná v sobotu 30. června koncertem varhanistky Kateřiny Chrobokové a japonské trumpetistky Yasuko Tanaka v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově. Největší hvězdou festivalu ale jistě bude česká mezzosopranistka Dagmar Pecková, která bude hostem koncertu v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích v neděli 22. července.

„Dagmar Pecková po náročných sezónách koncertuje v létě jen výjimečně. Jsme velmi rádi, že jednou z těchto výjimek je i její koncert na festivalu Za poklady Broumovska, kde zazpívá písně z Dvořákova písňového cyklu V národním tónu nebo písně z Mahlerovy sbírky Chlapcův kouzelný roh. Pravidelné návštěvníky festivalu, kteří jsou zvyklí navštěvovat naše koncerty v sobotu, upozorňuji, že tento koncert se koná v neděli," říká dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová. „Skvělým zážitkem budou ale všechny festivalové koncerty. Jako tradičně nabízí festival Za poklady Broumovska ty nejlepší české hudebníky i zahraniční hosty, například soubor staré hudby Musica Florea, který představí v sobotu 28. července v šonovském kostele sv. Markéty hudbu barokních mistrů, nebo srpnový koncert Zemlinského kvarteta," dodává Tereza Kramplová.

Kompletní program festivalu naleznete na www.zapoklady.cz . Koncerty začínají vždy v 18 hodin, vstupné je stejně jako v předešlých letech dobrovolné. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude využit na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Jiráskovy skály odkryjí hudební tajemství

Výjimečný bude letošní doprovodný program festivalu. V sobotu 4. srpna v 10 hodin se mohou děti i dospělí vydat na hudební výlet na Bischofstein, kolem Černého jezírka v Jiráskových skalách. Na pěti zastaveních v přírodě je členové dechového souboru Lignum Quintet seznámí s pěti dechovými nástroji – flétnou, lesním rohem, fagotem, hobojem a klarinetem. Připravena bude také hudební soutěž, ve které děti budou poznávat melodie z večerníčků, a na závěr výtvarná dílna. Pro nejlepší malé hudebníky jsou připraveny drobné ceny. Vstup na akci je zdarma.

Hradečtí filharmonici zahrají na louce pod skalami

Zcela ojedinělý zážitek nabídne doprovodný koncert festivalu Za poklady Broumovska. Filharmonie Hradec Králové bude koncertovat pod širým nebem v Adršpachu. „Festival za poklady Broumovska se za 7 let své existence stal významnou kulturní událostí. Každoročně na naše koncerty zavítají hruba 3 tisícovky návštěvníků, kterým bychom vedle tradičních festivalových koncertů rádi nabídli něco navíc," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je pořadatelem festivalu. „Sednout si na louce na trávu, mít před očima nádhernou scenérii Adršpašských skal a poslouchat hudbu Dvořáka či Čajkovského v podání skvělého orchestru bude určitě výjimečným zážitkem," doplňuje Jan Školník.

Koncert Filharmonie Hradec Králové pod vedením dirigenta Andrease Sebastiana Weisera se koná ve čtvrtek 30. srpna v 19 hodin v Adršpachu. Vstupenky v ceně 150,- Kč je možné zakoupit na www.ticketpro.cz , www.hkpoint.cz  nebo v informačních centrech měst Hronov, Náchod, Trutnov, Teplice nad Metují a Adršpach a v Návštěvnickém centru broumovského kláštera, případně na místě před začátkem koncertu.

Hudebními partnery festivalu jsou mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a Concertino Praga. Generálním partnerem je společnost Czech Coal a.s., hlavním partnerem VEBA, textilní závody a.s.

Partnery festivalu jsou Česká spořitelna, a.s. a Raiffeisen - Leasing Real Estate, s.r.o. Významnými partnery festivalu jsou Královéhradecký kraj, Město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Biskupství královéhradecké, Podnikatelský klub Broumovska a Dobrovolný svazek obcí Broumovsko.

Hlavním mediálním partnerem festivalu je Český rozhlas Hradec Králové, mediálními partnery Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas a Mladá fronta DNES.

Festival se koná pod osobní záštitou kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, Petra Prokopa Siostrzonka, převora břevnovského a broumovského a Lubomíra France, hejtmana Královéhradeckého kraje.

Nad festivalem převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje.

Pro více informací kontaktujte: Markéta Hlavicová, marketa.hlavicova@yaro.cz , 603 283 626.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)