Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební festival Za poklady Broumovska začíná za dva týdny
banner

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná za dva týdny

René Herzán

Sobota, 18. června 2011

Hudební festival Za poklady Broumovska začíná za dva týdny

Už za dva týdny začíná 6. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Od soboty 2. července do soboty 3. září se každý sobotní podvečer rozezní jeden z deseti unikátních barokních kostelů na Broumovsku hudbou starých mistrů i současných autorů.

Šestý ročník bude výjimečný představením umělců a děl spjatých s broumovským regionem. Koncerty začínají vždy v 18.00 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného je využit na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Už šestým rokem směřují milovníci hudby, hudebníci zvučných jmen i mladí talentovaní umělci do unikátních barokních kostelů tzv. „broumovské skupiny", aby se stali součástí hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Jeho letošní ročník začíná v sobotu 2. července. „Hudebních festivalů je spousta, tenhle patří mezi ty, které mají svou vlastní atmosféru a duši," říká festivalová dramaturgyně Tereza Kramplová. „Ne vždy se povede, aby společně souznělo místo, účinkující a publikum. Tady to funguje." Šestý ročník bude výjimečný představením umělců a děl spjatých s broumovským regionem. Jeden z festivalových koncertů tak například bude patřit místním rodákům, bratrům Matoušovi a Šimonovi Michalovým, houslistům působícím v USA. Festival zakončí 3. září soubor Octopus Pragensis koncertem inspirovaným hudebními materiály z archivu kláštera v Broumově.

Návštěvníci se ale mohou těšit také na známé osobnosti a soubory české klasiky. Festival zahájí koncert nejlepší české harfenistky současnosti Kateřiny Englichové a hobojisty Viléma Veverky, jejichž hudební umění doplní recitací herec Jan Čenský (2. července, kostel sv. Jakuba Většího, Ruprechtice). Další sobotní večery naplní hudbou například kytarista Pavel Steidl, violoncellista Jiří Bárta nebo mladý soubor Orbis Trio. Program festivalu je k dispozici na www.zapoklady.cz .

Na vloni úspěšnou hudební dílnu s jazzovou zpěvačkou Janou Koubkovou letos naváže hudební těleso Clarinet Factory a Alan Vitouš. Jejich hudební dílna provede malé i velké účastníky workshopu různými hudebními žánry a světadíly. Dílna proběhne v sobotu 23. července od 11.00 hodin v sále klášterního gymnázia v Broumově. Je primárně určena dětem od 6 do 12 let, zúčastnit se ale mohou i jejich rodiče. Na Clarinet Factory se mohou těšit i ostatní návštěvníci festivalu, jejich koncert se uskuteční 23. července v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově.

„Jsme rádi, že festival navštěvuje stále více posluchačů a cítíme se tím zavázáni. Bez návštěvníků by festival ztratil svoji atmosféru," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je již počtvrté organizátorem festivalu. „Díky velkorysosti místních farností jsme v letošním roce uzavřeli smlouvu o dlouhodobé spolupráci. Můžeme se tak soustředit na další rozvoj festivalu. Dobrou zprávou je i trvalé oficiální zařazení festivalu mezi významné kulturní akce Královéhradeckého kraje," dodává Jan Školník.

Hudebními partnery festivalu jsou mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a Concertino Praga. Generálním partnerem je společnost Czech Coal a.s., hlavním partnerem VEBA, textilní závody a.s. Partnery festivalu jsou Česká spořitelna, a.s. a Raiffeisen - Leasing Real Estate, s.r.o. Významnými partnery festivalu jsou Královéhradecký kraj, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska a Dobrovolný svazek obcí Broumovsko.

Nad festivalem převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje. Mediálními partnery se stali Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas a Mladá fronta DNES.

Program festivalu Za poklady Broumovska.

Foto Jan Záliš.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)