Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební festival Za poklady Broumovska zahájí varhany a trubka
banner

Hudební festival Za poklady Broumovska zahájí varhany a trubka

MARKÉTA HLAVICOVÁ

Čtvrtek, 28. června 2012

Hudební festival Za poklady Broumovska zahájí varhany a trubka

Koncertem varhanice Kateřiny Chrobokové a japonské trumpetistky Yasuko Tanaka v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově začne v sobotu 30. června v 18 hodin 7. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska.

V čistě barokním programu zahajovacího koncertu festivalu Za poklady Broumovska se představí dvě mladé interpretky, varhanice Kateřina Chroboková a hráčka na trubku Yasuko Tanaka. Koncert uvedou vysoké varhanní rejstříky miniatur Ballo della Bataglia a především skladbičky Balletto italského skladatele Bernarda Storace, kapelníka messinského senátu a autora převážně drobných skladeb. Návštěníci koncertu se budou moci zaposlouchat také do děl francouzského skladatele Marca Antoina Charpentiera nebo do skladeb jednoho z nejhranější autorů minulosti Philippa Telemanna, současníka J. S. Bacha a přítele G. F. Händela, po jeho smrti bylo jeho dílo nadlouho zapomenuto a na znovuobjevení čekalo až do 20. století. Sám Telemann ovládal řadu hudebních nástrojů a velmi rád psal pro neobvyklá nástrojová seskupení. Na úvodní festivalovém koncertu zazní také díla J. S. Bacha a Georga Friedricha Händela nebo italských skladatelů Giovanniho Buonaventury Vivianiho a Baldassare Galuppiho.

Kateřina Chroboková je výraznou osobností mladé varhanické generace. Kromě hudby minulých čtyř století je nadšenou interpretkou a propagátorkou soudobé hudby, kterou ve spolupráci se skladateli a dalšími hudebníky představuje na domácích i mezinárodních festivalech. Svou mezinárodní kariéru zahájila vítězstvím na Oundle International Organ Festival v Anglii. Od té doby koncertovala již v mnoha zemích Evropy i v zámoří. Pravidelně spolupracuje s významnými českými a zahraničními orchestry a festivaly. V roce 2007 natočila Kateřina Chroboková v Belgii své první profilové CD, které vyšlo na jaře 2008.

Yasuko Tanaka pochází z japonské Akity, kde se od základní školy začala intenzivně věnovat hře na trubku ve školním dechovém orchestru. Následovalo rozhodnutí studovat v Evropě, úspěšně vystudovala Pražskou konzervatoř, v současné době je posluchačkou HAMU v Praze. Yasuko absolvovala mistrovské kurzy ve Španělsku, stala se vítězkou a laureátkou několika významných soutěží (absolutní vítězka soutěže konzervatoří ČR, 2. cena na mezinárodní soutěži Villa de Benidorm ve Španělsku). Vystupuje také jako sólistka, účinkovala s Komorním orchestrem pražských symfoniků a ve Dvořákově síni s Pražským studentským orchestrem.

Více informací o úvodní koncertu a dalším festivalovém programu naleznete na www.zapoklady.cz .

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)