Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hudební rezidence jsou příležitostí pro hudebníky i studenty gymnázia

Hudební rezidence jsou příležitostí pro hudebníky i studenty gymnázia

Kateřina Ostradecká, foto archiv

Čtvrtek, 10. října 2024

Hudební rezidence jsou příležitostí pro hudebníky i studenty gymnázia

Po celý říjen probíhá v broumovském klášteře měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Rezidence, které pořádá Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, jsou součástí projektu Hortus Musicalis Broumov 2024, financovaného Evropskou unií, Národním plánem obnovy, Ministerstvem kultury ČR a Královéhradeckým krajem. Partnerem rezidence je gruzínská organizace Kunsthalle Tbilisi.

Lucie Páchová je zvuková umělkyně, která ve své tvorbě kombinuje práci s hlasem, prostorem, objekty, terénními nahrávkami, pohybem či videem. Zajímají ji vrstvy poslechu, způsoby naslouchání a utváření vztahu k místu, okolí a jeho živým i neživým součástem skrze zvuk a poslech. Spolupracuje s komorními ansámbly, interdisciplinárními umělci i divadelními soubory. Tvoří zvukové instalace, prostorové kompozice, experimentální i komunitně zaměřené projekty.

„Během říjnové hudební rezidence v Broumově se těším na spolupráci nejen s gruzínským rezidentem Alexandrem, ale také se studenty místního gymnázia, pro něž připravuji sérii zvukových workshopů, zaměřených na poslech a improvizaci, uvedla Lucie Páchová.

Alexander Mishelashvili je gruzínský perkusionista a hudebník, který vystudoval Státní konzervatoř v gruzínském Tbilisi a už více než 11 let působí v národním orchestru Georgia Philharmonic. Výměnný program na Katedře bicích nástrojů Hudební akademie v Oslu podnítil jeho vášeň pro elektronickou hudbu a po návratu do Gruzie se zapojil do místní undergroundové kultury spoluprací s gruzínskými hudebníky a umělci.

„V rámci rezidenčního pobytu v Broumově budu spolupracovat s místním hudebníkem Michalem Hrubým. Jeho hudbu a improvizace poslouchám s velkou chutí! Opravdu mě baví. Je to všechno o volné improvizaci a vyvážených, čistých akustických zvucích dechových nástrojů spolu s perkusivními prvky. Věřím, že bychom společně mohli vytvořit velmi zajímavé elektroakustické kosmické zvuky a těším se na to,“ vysvětluje Alexander Mishelashvili.

Oba hudebníci se v Broumově představí veřejnosti při závěrečném vystoupení na konci rezidenčního pobytu, jeho formát určí právě společný čas a tvorba v rámci rezidence.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)