Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Hvězdy z PSO se snesly do klášterní zahrady. Vznikla tak neopakovatelná tradice venkovních charitativních koncertů
banner

Hvězdy z PSO se snesly do klášterní zahrady. Vznikla tak neopakovatelná tradice venkovních charitativních koncertů

René Herzán

Úterý, 15. září 2015

Hvězdy z PSO se snesly do klášterní zahrady. Vznikla tak neopakovatelná tradice venkovních charitativních koncertů

Když v loňském roce uspořádali muzikanti Polického symfonického orchestru (PSO) benefiční koncert na Hvězdě v Broumovských stěnách nazvaný Hvězda pod hvězdami, tak potom přemýšleli, co bude za rok. Rok se s rokem sešel a orchestr v neděli vystoupil, tentokrát v klášterní zahradě v Broumově, opět při benefičním koncertě na podporu Nadačního fondu Hospital Broumov nazvaném Z Hvězdy do klášterní zahrady. Tradice charitativních koncertů v přírodě tak byla založena.

"Když si mladí muzikanti z Police Symphony Orchestra vezmou něco do hlavy, tak to za nějaký čas zrealizují, ač se to může jevit jako komplikované, nereálné či neschůdné, prostě si plní svá muzikantská přání," uvedla při zahájené moderátorka večera Lucie Peterková. Tím přáním celého orchestru bylo tentokrát zahrát si opět pod taktovkou dirigenta Martina Kumžáka a v několika skladbách doprovodit zpěvačku Dashu. Dirigentské místo zaujali také dvorní dirigenti orchestru Věra Vlčková a Josef Javora, sólově si opět s orchestrem zazpíval také Filip Hořejš.

"Orchestr hrál skladby Martina Kumžáka s úžasnou energií, tančilo se a hýbalo rameny, zpíval si každý pro sebe. Dnes to byla úplně jiná šťáva, než kdy jindy. Cvičili jsme skladby na soustředění několikrát denně, a pak muzikant jako pan Kumžák na zkoušce i při koncertě shazoval klobouk dolů. To je supr pocit," přiznala zápal, s jakým každý člen orchestru přistupoval ke koncertu, Petra Šotolová, která hraje na příčnou flétnu a pikolu.

V teplém podvečeru, stejně jako v loňském roce (bohulibé projekty mají zřejmě podporu všude), do klášterní zahrady přišla téměř tisícovka diváků. Ti na dobrovolném vstupném podpořili charitativní smysl pořádání koncertu částkou vyšší než 52 tisíc korun.

"Jsem zrovna na Broumovsku s přáteli, a tak jsem velmi ráda přišla. Nádherná hudba, krásní mladí umělci, úchvatné prostředí večerní nasvícené klášterní zahrady. Odnáším si neopakovatelný zážitek. Děkuji," vylíčila své nadšení Anna Jiroušková z Hradce Králové. Ten dík patřil muzikantům, za jejich umění a za jejich šlechetný dárcovský čin.

"Všichni přítomní prožili krásný večer umocněný spojením kulturního zážitku, dobročinnosti zúčastněných a neopakovatelného genia loci klášterní zahrady. Domnívám se, že tento nedělní večer více než důstojně navázal na loňský skvělý nápad polické paní starostky Idy Jenkové, a to podpořit NF Hospital Broumov benefičním koncertem Polického symfonického orchestru. Letošní vybranou částku fond využije při nákupu nových speciálních matrací proti proleženinám, které budou sloužit pacientům oddělení lůžek následné péče broumovské nemocnice. Všem účinkujícím, pořadatelům, sponzorům, divákům, ale zejména polické paní starostce patří velké poděkování. Věřím, že tradice takovýchto akcí, spojujících regiony Broumovska a Policka, bude mít své pokračování i do budoucna," konstatovala předsedkyně správní rady fondu Eva Blažková.

"Hvězda pod hvězdami 2014, Z Hvězdy do klášterní zahrady 2015, kde se s Polickým symfonickým orchestrem sejdeme v roce 2016? Jistě víme, že budeme chtít opět podporovat činnost Nadačního fondu Hospital Broumov. Těšíme se, že se přihlásí obec nebo soukromý sektor z Broumovska nebo Policka, který nabídne místo ke koncertu vhodné. Ostatní bude především na samotném orchestru a Petře Soukupové, pod jejímž vedením orchestr působí. Jim všem děkuji a přeji hodně sil k realizaci dalších plánů," vyhlížela už do dalšího roku starostka Police nad Metují a iniciátorka tohoto projektu Ida Jenková.

Foto Jaroslav Winter, další fotografie na FB profilu

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)