Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Imodium vydává nové album, natáčelo se v broumovském klášteře
banner

Imodium vydává nové album, natáčelo se v broumovském klášteře

Kateřina Ostardecká

Pondělí, 11. září 2017

Imodium vydává nové album, natáčelo se v broumovském klášteře

Broumovská kapela Imodium vydává na konci září nové album Element, které bude pokřtěno i v Broumově, a to 28. října. O vzniku desky, která se natáčela v nahrávacím studiu broumovského kláštera, jsme si popovídali s frontmanem kapely Tomášem Frödem.

V našem nahrávacím studiu jste nedávno nahrávali své nové album. Co vás vedlo k využití zrovna těchto prostor?

Vlastně úplná náhoda. Měli jsme jasný plán, stejně jako minulou desku Valerie jsme chtěli pořídit v našem studiu. Stejnými postupy, stejnou technikou. V momentě, kdy bylo vše nachystáno, jsme se v domluvený čas sešli na místě, že začneme pracovat a nestalo se nic. Nikomu se nechtělo, byla špatná nálada, bez energie, bez emocí. Respektive s emocemi spíše negativními. Bylo jasné, že takhle se tvořit a pracovat nedá. Všechno jsme sbalili a zklamaně jsme přemýšleli, co s tím, jestli celé plánované natáčení nezrušit. Někdo zmínil, že zaslechl o studiu jednak v Broumově a druhak uprostřed kláštera. To se zdálo tak neuvěřitelné, že už jen pomyšlení, že takové místo existuje a ještě u nás doma,  všichni náhle cítili vzrušení. Padlo pár telefonátů a za týden už jsme byli u vás.

Jak se vám v klášteře nahrávalo? Měla "klášterní" atmosféra nějaký vliv na natáčení?

Strávili jsme tam leden. Bylo to elektrizující. Jednak je studio skvěle vybaveno. Byli jsme ve velkém údivu, že je tak málo využíváno. Jako kapela jsme byli údajně úplně první a ještě tam přijeli s tak rozsáhlým projektem, jakým celé album vždy bezesporu je. Spoustu technických věcí jsme museli ještě za pochodu dolaďovat, ale všechno dopadlo skvěle. Tady bychom moc rádi poděkovali Jakubovi Šleisovi, bez kterého by spousta věcí trvala daleko déle. Atmosféra je nekompromisní. Venku je zima, nekonečné klášterní zahrady, ubytování hned nad studiem taky není zrovna typickým místem, na které by byl člověk zvyklý. Určitě se do kláštera vrátíme!

Jak dlouho CD vznikalo? Pojedete k němu nějaké turné?

Když to budeme počítat od prvních tónů nových skladeb, trvalo déle než rok. Práce jako taková trvala cca dva měsíce. Samozřejmě s prodlevami. Zejména mně vždy trvají texty. Je to pátá deska a je to čím dál "těžší". Turné určitě pojedeme. Deska vychází 29. září a turné začíná 5. října v Brně.

Kdy a kde bude pokřtěno?

Všude! Máme 14 koncertních zastávek v rámci turné a rozhodli jsme se ho alespoň symbolicky pokřtít na každém místě! V Broumově budeme album křtít 28. října, a to bude samozřejmě sláva veliká, protože doma je doma. Všechny vás rádi uvidíme a srdečně zveme. Nekřtí se každý den...

Jak jako Broumovák vnímáte změny a aktivity, které se nyní v klášteře odehrávají? Navštěvujete některé z jeho prostor nebo akcí?

Protože se dostanu do Broumova jednou za čas a do kláštera ještě míň, tak samozřejmě změny vidím. A jsem uchvácen. Vlastně bych si konečně udělal čas a "prošel" si klášter celý a dozvěděl se, co všechno se v klášteře děje. Vím o skvělé kavárně a nádherných zahradách, ve kterých jsem sbíral klid a energii během natáčení. Ostatně i tajemství, které patří k takovým místům, je tu opravdu umocněné. Co se nahrávacího studia týká, přeju mu, ať se využívá, nejenom se svojí kapelou se tam budu rád vracet.

Foto Michal Havlíček

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)