Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Jan P. Muchow rozezvučí Dřevník a naváže spolupráci se skupinou Kluci
banner

Jan P. Muchow rozezvučí Dřevník a naváže spolupráci se skupinou Kluci

Michaela Plchová, foto Michal Sváček

Úterý, 4. dubna 2023

Jan P. Muchow rozezvučí Dřevník a naváže spolupráci se skupinou Kluci

Jeden z nejvýraznějších českých hudebníků, skladatelů a producentů Jan P. Muchow vystoupí spolu s dalšími v broumovském multifunkčním sále Dřevník v rámci TRE Festu. Festival se zároveň koná ve vernéřovickém Soulkostele a v broumovském baru Terno, a to ve dnech 14. a 15. dubna.

Samotáři, Šeptej, Jedna ruka netleská, Václav… to je jen výběr z filmů, k nimž se pojí jméno Jana P. Muchowa, držitele čtyř ocenění Český lev za nejlepší filmovou hudbu. Jeho popularita začala raketově stoupat hned z kraje 90. let, kdy založil skupinu Ecstasy of Saint Teresa, hvězdu tehdejší hudební scény. Přestože se před ním otevírala možnost jak hudební, tak herecké dráhy, rozhodl se ve své kariéře nakonec věnovat komponování hudby. Během 20 let složil filmovou hudbu k více než 30 filmům.

V Broumově vystoupí Jan P. Muchow v sobotu 15. dubna v sále Dřevník v doprovodu pětice známých hudebníků a jedné herečky. Muchowovu hudební produkci doprovodí pod hlavičkou The Antagonists Ema Brabcová (Luno, Khoiba), Václav Havelka (Please The Trees), Marek Doubrava (Hm..., ex Tatabojs), Jan Janečka (Southpaw, Republic Of Two, Luno), Marie Dorazilová (PKF – Pražská filharmonie, Krása Quartet) a Jenovéfa Boková. Návštěvníci TRE festu se mohou ponořit do dnes již legendárních skladeb jako je Lucky Boy z filmu Samotáři, temnou baladu Lay Down ze snímku Ve stínu, aktuální Cowboy of The River z Teorie tygra nebo westernovskou Out of Shadow z polského filmu Yuma.

V sále Dřevník vystoupí rovněž uskupení Manon Meurt, na jejichž deskách spolupracoval právě Jan P. Muchow. Pod hlavičkou stylů shoegaze/post-rock/dream pop se skrývá krása, hluk i jemné chvění. Manon Meurt každým koncertem překračují svůj shoegaze stín a zhmotňují se v prostoru plném intimních emocí, křehkosti a zranitelnosti. Rakovnické kvarteto ve složení Kateřina Elznicová, Kryštof Korčák, David Tichý a Jiří Bend s lehce dekadentním názvem, nechávajícím umírat Nezvalovu osudovou lásku, je vnímáno jako už etablovaná formace domácí nezávislé scény.

TRE Festem ožije i broumovský bar Terno, kde se v poslední době opět konají hudební vystoupení. Návštěvníci TRE Festu mohou tedy z Dřevníku zamířit na vystoupení Patricka Saura Nicholse a po zbytek noci se pohybovat v rytmickém rapu, trapu či housu. Patrick S. Nichols je rapper, vypravěč, skladatel a performer. Jeho lyrický vesmír sahá od klasického rapu a party rapu až po existencionalismus a historii. Ať už jde o trap, disco, boom-bap nebo house, pokaždé je zaručen komplexní zážitek. Pats v současné době pracuje na zastřešujícím projektu First Season, který běží od roku 2021 a bude s ním pokračovat v několika dalších letech. Cílem projektu je zkoumat rap jako žánr, hrát si s hudbou a zkoušet nové výrazové prostředky.

V pátek 14. dubna přitáhne vyznavače experimentální scény hudební nabídka v Soulkostele v lese u Vernéřovic. Ojedinělý, možná až magický prostor zaplní společný projekt zpěváka a skladatele VOJ a DJe a producenta 3SKA v žánru alternativa-elektronika. Dále zde vystoupí táborský experimentální "two men project" Jana Svačiny (Please The Trees, Veena) a Patrika Kučery (ex C, ex Waawe) inspirovaný kraut rockem a psychedelii let 70. let, elektronickou a ambientní hudbou 90. let (Orbital, Aphex Twin, Underworld, Warp Records) a zároveň také soudobou experimentální a noise elektronickou scénou (Health, Holy Fuck, Beak).

Do třetice se v Soulkostele představí dvoučlenná formace Mutanti hledaj východisko, kterou společně založili dva spolužáci z pražské DAMU – rapper a textař Jan Vejražka a Jiří Konvalinka, jenž má na starost instrumentální složku (známý je též jako hráč na elektrifikované housle v pozoruhodné formaci Vložte kočku).

Hudební festival TRE Fest se koná v rámci hudebních rezidencí „Hortus Musicalis Broumov – rezidence, kulturní výměna, komunita“. Znamená to, že Jan P. Muchow a Patrick Saur Nichols setrvávají v Broumově celý měsíc, aby zde tvořili a také spolupracovali s místními – například Pats Nichols bude tvořit společně s broumovskou ZUŠ, Jan P. Muchow se chystá navázat studiovou spolupráci s místí skupinou Kluci. Oba zde pak budou pracovat na vlastních projektech (Jan P. Muchow například na hudbě k seriálu Kriminálka Anděl) a skládat hudbu inspirovanou broumovským prostředím.

Vstupenky na TRE Fest jsou již v předprodeji a pomalu mizí. Hudební fanoušci, neváhejte!

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)