Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Japonský čaj, básně, housle. To vše nabídne sobotní večer ve Zdoňově
banner

Japonský čaj, básně, housle. To vše nabídne sobotní večer ve Zdoňově

René Herzán

Pondělí, 7. září 2015

Japonský čaj, básně, housle. To vše nabídne sobotní večer ve Zdoňově

Nejlepší český básník roku 2013 Petr Petříček, houslový virtuóz a hudební skladatel Tomáš Mach a vynikající japonský čaj, který bude podávat Honza Jarý. To jsou lákadla na sobotní večer 12. září v 19:30 hodin ve Zdoňově U Bernarda.

Je letní ráno,
hvězdy spadly do trávy,
svítí v kapkách rosy.

Z čaje v konvici
stoupají obláčky kouře.
Čas rozjímání...

Petr Petříček (1946), ač se stal nejlepším českým básníkem roku 2013 (je držitelem prestižní Mobelovy ceny za tento rok), své básně nikdy nepřednášel. Premiéru měl letos na jaře v Praze, Zdoňov tak bude teprve druhým místem, kde se představí.

"Jeho parketou jsou původní česká haiku, japonská minimalistická forma básně o třech verších. Dvě ukázky jste našli výše. Sbírka Květ včelou dotýkaný vydaná nakladatelstvím Dharma Gaia v nádherné úpravě s podpisem autora může být krásným dárkem. Zahrnuje tři samostatné textové celky: Květ včelou dotýkaný, Otisky lásky a Šperky z oblázků. Básně vznikaly v prostředí kouzelné krajiny Podbrdska a Křivoklátska. Inspirační zdroje básníka však sahají až k zenbuddhismu a taoismu, zejména pak ke Knize proměn (I-ťing), jejíž každý z 64 hexagramů doprovodil trojverším ještě předtím, než se o existenci haiku vůbec dozvěděl," představil Petra Petříčka Petr Kohl, který tento podvečer ve Zdoňově připravuje.

Petr Petříček o haiku říká toto: "Haiku pro mne bylo výzvou, zpočátku hrou, později okouzlením. Není to jen psaní poezie. Je to o prožitku, hledání, objevování a poznání. Je to meditace, v níž dochází k náhlému prozření, vědomému prožívání zázraku života. Zázraku, který je perlou náhle vylovenou z vesmíru okolo nás i v nás. I přes pochybnosti, zda je haiku ve své nejvyšší dokonalosti svou jednoduchostí, až banalitou, pro většinu čtenářů zajímavé, věřím, že jeho obliba bude stoupat."

Houslový virtuóz a hudební skladatel Tomáš Mach (www.tomasmach.eu) se svými houslemi procestoval Evropu, USA, Thajsko a Japonsko, hrál s mnoha slavnými muzikanty, m.j. Tonym Trischkou a Ondřejem Havelkou. Se skladbou Al' Argentino získal 3. místo na prestižní soutěži v Nashvillu. "Za svůj největší úspěch považuje koncert a standing ovation ve Šrí Ramana ášramu v Tiruvanamalai. Jeho doprovod Petrových básní bude zřejmě laděn na japonskou notu, která se v něm rozezněla během jeho několika turné po Zemi vycházejícího slunce. Symbióza nádherně znělého Petrova hlasu a Tomášových mistrovských houslí nás zavede za hranice běžného vnímání do prostoru spíše tušeného, než přímo viděného. Srdečně zveme," dodal Petr Kohl.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)