Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Jaroslav Svěcený symbolicky zahájí 12. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska
banner

Jaroslav Svěcený symbolicky zahájí 12. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 24. dubna 2017

Jaroslav Svěcený symbolicky zahájí 12. ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska

V pondělí 1. května vystoupí v broumovském klášteře houslový virtuos Jaroslav Svěcený a kytarista Miloslav Klaus. Svým Koncertem pro deset strun symbolicky zahájí 12. ročník festivalu Za poklady Broumovska.

Benefiční koncert bude zahájen v 18 hodin v sále Dřevník v zahradě broumovského kláštera. Výtěžek koncertu poputuje stejně jako vloni na podporu letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska, který rozezní kostely na Broumovsku v červenci a srpnu.

"Budu hrát na unikátní italské a francouzské housle, které publiku blíže představím. Zazní originální skladby Nicolo Paganiniho, Maura Giulianiho či Filippa Gragnaniho pro housle a kytaru, které posléze vystřídá hudba G. Faurého, A. Piazzolly (jeho slavná Ave Maria), Johna Williamse... a také mé maličkosti. Zazní i část mé skladby, kterou jsem v roce 2013 premiéroval v New Yorku a tomuto městu prostřednictvím tehdejšího starosty Michaela Bloomberga věnoval. Je to program, kterým chci oslovit posluchače všech generací," uvedl Jaroslav Svěcený.

Vstupné na koncert je rozděleno do tří kategorií – standardní vstupné za 290 Kč, vstupné s podepsaným CD za 690 Kč a vstupné s výhodným místem, podepsaným CD a osobním setkáním s umělci za 990 Kč. Vstupenky je možné zakoupit buď v klášterní kavárně Café Dientzenhofer nebo online v kalendáři akcí na webu www.klasterbroumov.cz .

Program 12. ročníku festivalu je již také znám. Letní cyklus pravidelných sobotních koncertů odstartuje v sobotu 1. července v božanovském kostele přední český hobojista a uznávaný interpret Vilém Veverka a Ensemble 18+. Při následujících koncertech se představí Musica Braunensis, italské duo Quintana, významná česká harfenistka Kateřina Englichová, laureát soutěže Pražské jaro Marek Kozák s houslistou Matoušem Pěruškou, renomovaná operní pěvkyně, sopranistka Simona Houda-Šaturová s klavíristkou Lenkou Navrátilovou, finský hornista Esa Tapani s hornisty Zuzanou Rzounkovou, Petrem Hernychem a klavíristkou Janou Goliášovou, Zemlinského kvarteto s Evou Garajovou či Martinů Voices. Festival ukončí 2. září v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově Jazzová mše Karla Růžičky s Kühnovým smíšeným sborem.

Doprovodným programem festivalu budou mezinárodní Letní hornové kurzy, které se uskuteční 7. – 12. srpna v broumovském klášteře a které povede finský hornista Esa Tapani, čeští hornisté a pedagogové Zuzana Rzounková a Petr Hernych a klavíristka Jana Goliášová.

12. ročník festivalu podpořili partneři MND a Kasper, Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

Mediálními partnery 12. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Opera+, Harmonie, Týdeník Rozhlas, Hudební rozhledy, PROPAMÁTKY a Naše Broumovsko. Aktuální informace najdete na webových stránkách festivalu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)