Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Jediný koncert v České republice. V neděli v Šonově opět vystoupí bývalí spoluhráči Franka Zappy
banner

Jediný koncert v České republice. V neděli v Šonově opět vystoupí bývalí spoluhráči Franka Zappy

Stanislav G. Pitaš

Pátek, 5. dubna 2013

Jediný koncert v České republice. V neděli v Šonově opět vystoupí bývalí spoluhráči Franka Zappy

The Grande Mothers, bývalí spoluhráči hudební legendy Franka Zappy, vystoupí v neděli 7. dubna v 18 hodin v Hostinci U Pitašů v Šonově u Broumova. Je to jejich jediné vystoupení v České republice.

Kapela The Grande Mothers hrála v Šonově v únoru 2012, kdy se zdálo, že se blíží konec světa. Jestli si vzpomínáte, tak celý den padaly vločky veliké jako dětská hlava. Silnice z Broumova do Šonova byla totálně ucpaná automobily a opravdu to vypadalo strašidelně. Nicméně kapela dorazila a byla v šoku. A to z několika důvodů. Z počasí, množství mániček a z šatny. Tu když viděl Napoleon, tak se zmohl jenom na slovo "shit". Rázem pochopil, že se ocitl v lůnu undergroundu. S povděkem jsem přijal jejich přístup. Koncert dopadl výtečně a všichni byli nadšení. Ještě dlouho po tom mi kapela psala, jak vzpomíná na koncert v Šonově. Že prý, když přijížděli do Šonova v té chumelenici a v kuželu reflektoru viděli míjet desítky dlouhovlasých mužů, tak prý takhle nějak si představovali sraz lidí na koncerty Plastiků v době hrůzovlády komunistů.

Ani ve snu mne ale nenapadlo dělat jejich koncert za rok opět. Jaké ale bylo milé překvapení, když se ke konci roku ozvala kapela sama od sebe s tím, že nemohou na koncert v Šonově zapomenout. Na tu úžasnou atmosféru. A pokud bych nic nenamítal, že by přijeli v dubnu 2013 znova. Slovo dalo slovo a tato hudební legenda, tito hudební velikáni vystoupí tuto neděli v Šonově opět. Přiletí již v sobotu z Francie a v pondělí odjíždí hrát do Budapešti.

Šestici doplňují kapelu další tři členové (Murphy Brock, Robbie Margano a Christofer Garcia), každý z nich je nějakým způsobem také propojen s bývalou skupinou Franka Zappy nebo Cpt. Beefhearta. Don, Roy a Napoleon se dali dohromady v roce 1980 pod názvem The Grandmothers. Od té doby mají na svém kontě již několik alb a mnohá ocenění hudebních kritiků. Do Prahy se vracejí již počtvrté. Tentokrát se fanoušci mohou těšit na podstatně větší porci písniček, kterými si Mothers of Invention a Frank Zappa v 60. letech společně podmanili celý svět. "Budeme hrát výběr toho nejlepšího z naší a Frankovy diskografie. Namátkově písně z alb jako Overnight Sensation, Freak Out!, Absolutely Free a dalších," prozrazuje Napoleon. "Můžete očekávat neočekávané! Ale hlavně inteligentní rokenrol," dodává Don Preston. Na otázku jednoho z novinářů, zda se muzikanti z kapely The Grande Mothers považují za žijící legendy, odpověděli jednoznačně: "Absolutně! Jsme legendy a žijeme!". O tom, že do Šonova přijedou legendy, není zajisté sporu. Můžeme se tedy těšit na mimořádný koncert.

Jako předkapela vystoupí skupina Pepa Lábus s spol z Trutnova, kterým nedávno vyšlo nové CD.

Vzpomínka na loňský koncert: The Grande Mothers: V divočině mezi vlky, starými medvědy a skvělou muzikou ...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)