Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Jiří Šámal zahrál v polické BB Kavárně na zvukovou sochu
banner

Jiří Šámal zahrál v polické BB Kavárně na zvukovou sochu

MARTINA VÁŇOVÁ, MUZEUM PAPÍROVÝCH MODELŮ

Úterý, 13. prosince 2016

Jiří Šámal zahrál v polické BB Kavárně na zvukovou sochu

Jiří Šámal zahrál v pátek v zaplněné BB Kavárně v Polici nad Metují hned vedle Muzea papírových modelů na zvukovou sochu. Původně stavební inženýr, dnes čerstvě v důchodu, pochází z Hranic na Moravě, ale od vysokoškolských let žije trvale v Praze. Ve volném čase rád hraje na Hang Drum – nejvíc ho baví veřejná produkce na ulici (basking). "Je to povolené magistrátem od devíti rána do deseti večer. Takřka kdekoliv se můžu v Praze usadit," říká Jiří Šámal.

A co je vlastně Hang Drum, na který Jiří Šámal hraje? Harmonicky laděný ocelový idiofon, využívající stejné fyzikální principy jako gongy, bubny, zvonky. "Jde o ručně vyráběný plechový dutý nástroj, 240 mm vysoký, má průměr 520 mm, skládá se ze 7 tónů, osmitónový se již nevyrábí. (Mezi lety 2000 - 2005 bylo 15 - 45 různých zvukových modelů. Dříve se objednávaly podle stupnic.) Skládá se ze dvou miskovitých kovových částí: horní část se jmenuje Ding, ta spodní se jmenuje Gu. Je vyroben z 0,9 mm ocelového plechu, a aby nerezavěl, povrch má upravený plynovou nitrifikací – čili je na něm nanesena slabounká vrstva uhlíku. Tak je zabezpečen povrch a nepůsobí na něj například pot a jiné vlivy.

Je to vlastně obdoba plechového bubnu, vyluzuje melodické tóny. Zvuky vznikají rezonancí vzduchu uvnitř nástroje. Ke hraní stačí jen údery prstů. Mnohem trefnější a metaforičtější pojmenování Hangu je "zpívající mísa" či "varhany na klíně". Tvůrci Hangu jej označují za "zvukovou sochu".

Jak zní hudební nástroj Hang Drum si přišlo poslechnout více jak tři desítky lidí napříč všemi generacemi. Kavárna zněla nejen tóny zvukové sochy, Jiří Šámal totiž sám komponuje a zpívá. Během večera se i hodně povídalo, Šámal zodpovídal dotazy a vyprávěl o své cestě k hudbě, s hudbou. Došlo i na zpívání vánočních koled. Večer Jiří Šámal zakončil společným jamováním s místními umělci.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)